Pobuna zbog spalionice medicinskog otpada; KBC Zagreb: Neće biti štetnog utjecaja

13.01.2023.

Zadnja izmjena 19:42

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT/IMS

KBC zagreb

KBC zagreb

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

U posljednjim danima prošle godine najavljeno je da KBC Zagreb pokreće projekt izgradnje Objekta za gospodarenje opasnim zaraznim medicinskim otpadom. Dio građana to je uznemirilo, zbog čega su pokrenuli peticiju protiv izgradnje.Iako je 30. prosinca rasprava o utjecaju na okoliš buduće spalionice medicinskog infektivnog otpada KBC-a Zagreb postala javna, velik dio javnosti s njom je upoznat tek nakon pokretanja peticije protiv izgradnje.

- Strah nas je s obzirom na to da je rasprava pokrenuta u velikoj tajnosti 30.prosinca da javnost nije ni u jednom segmentu informirana, o tome da stanovnici Maksimira nisu informirani o tome, automatski se postavlja pitanje zbog čega?, rekla je Maris Špero, članica Građanske inicijative STOP spalionici Rebro - KBC Zagreb.

Da im pomogne u propitivanju, pozvali su struku, već su, kažu, naišli na 10-ak nepravilnosti u studiji.

- I dalje nas je strah da će ispušni plinovi iz spalionice biti štetni za zdravlje stanovnika Maksimira, kaže Špero.

Iz KBC-a Zagreb su poručili građanima, zabrinutima zbog izgradnje spalionice medicinskog otpada u Maksimiru, da je njihov projekt spalionice inovativan i održiv te sigurniji za stanovnike od dosadašnjeg modela odvoza medicinskog otpada iz bolnice.

- Postrojenje neće imati štetan utjecaj na obližnje stanovnike, korisnike i radnike KBC-a Zagreb, niti na okoliš, odgovorio je KBC Zagreb, kao nositelj projekta, na nezadovoljstvo stanovnika Maksimira zbog izgradnje spalionice medicinskog otpada u gusto naseljenom gradskom području na 50 metara od obiteljskih kuća i zgrada, na sto metara od Dječjeg vrtića i u blizini Osnovne škole Jordanovac.


Pokretanjem postupka javne rasprave o Studiji utjecaja zahvata na okoliš, KBC Zagreb krenuo je u realizaciju izgradnje Objekta za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom, koji će biti sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), kao jedan od strateških reformskih projekata zdravstvenog sustava.

Na internetu je pokrenuta online peticija protiv izgradnje spalionice koju se planira podići na lokaciji Rebra. Peticija je nazvana "Zaustavite izgradnju spalionice medicinskog otpada u Maksimiru KBC Zagreb - Rebro", a do sada ju je potpisalo više od tisuću građana.

- Ne želimo da nas i našu djecu svakodnevno truju opasni nusproizvodi spaljivanja, napisao je pokretač peticije Marijo Đurović.

KBC Zagreb pak tvrdi da će emisije CO2, sumporova dioksida, vodikova klorida, dušikovih oksida i drugih promatranih parametara nastalih od obrade otpada biti znatno manje od graničnih vrijednosti zahvaljujući filtriranju čestica i spaljivanju otpada na visokim temperaturama.

Otpad se dosad izvozio u inozemstvo na spaljivanje

Otpad s KBC-a do sada se predavao ovlaštenoj tvrtki, koja ga je izvozila u inozemstvo na spaljivanje. Troškovi takvog načina zbrinjavanja otpada vrlo su visoki, kažu u KBC-u.

Ovim projektom uštedjet će se na plaćanju takvih i sličnih privatnih tvrtki za prijevoz i gospodarenje otpadom više od 700.000 eura godišnje.

Pretvaranjem otpada u energiju bit će osigurano dodatnih minimalno 260.000 eura ušteda na godišnjoj razini, a budu li cijene energenata i zbrinjavanja otpada rasle, potencijal za uštede još je i veći, poručili su iz bolnice.

U KBC-u Zagreb ističu da je predloženo rješenje sigurnije za građane od dosadašnje prakse, jer će se otpad obrađivati na samom mjestu nastanka, bez rizika i opasnosti koje nastanu dugim prijevozom te vrste otpada.

U skladu s propisima o gospodarenju otpadom i prijedlozima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), medicinski otpad trebao bi se obrađivati na mjestu ili u krugu ustanove gdje je nastao, radi sprječavanja mogućnosti nastanka neželjenih incidenata tijekom njegova prijevoza i prijenosa.

Da se za svoj otpad bolnice trebaju pobrinuti same, umjesto da to čini treća strana, slaže se i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

- Velika većina drugih bolnica svoj infektivni otpad rješava putem treće strane, odnosno putem specijaliziranih tvrtki, koje se bave zbrinjavanjem takvog tipa otpada. Međutim, moje iskustvo iz Ministarstva je takvo da te tvrtke dosta često ne poštuju zakonske preduvjete, tako da ja smatram da pozitivna vijest da KBC Zagreb nastoji sam rješavati problem, smatra Mirely Holy, bivša ministrica zaštite okoliša.

Iako je prije bio protiv izgradnje spalionica, prvi čovjek Zagreba - suzdržan, a iz njegova ureda poručuju: gradonačelnik ne planira sudjelovati u navedenom izlaganju o studiji.

- Čuo sam za taj projekt. To je projekt bolnice Rebro koja je državna bolnica tako da mislim da su oni ti koji su investitori i koji bi trebali informirati javnost o samom projektu, poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Javna rasprava završava 30. siječnja, a nakon nje bit će poznato kako će se zbrinjavati otpad iz KBC-a Zagreb.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!