Proslave obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana u Zagrebu i Vukovaru

14.05.2022.

08:28

Autor: M.M./HRT/Hina

Stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika

Stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika

Foto: HTV / HRT

Stota je obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljiteja HDZ-a Franje Tuđmana, koja će biti obilježena nizom aktivnosti. Proslava je počela u Velikom Trgovišću, njegovu rodnom mjestu gdje je izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem položilo vijenac ispred rodne kuće prvog predsjednika. Isto su učinili i na groblju na zagrebačkom Mirogoju, a vrhunac svečanosti očekuje se večeras u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje u 19 sati počinje svečanost. Proslava stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika izazvala je podjele, pa je svečanost osim u Zagrebu organizirana i u Vukovaru.

U Zagrebu se održao i znanstveno stručni skup - Uvijek i sve za Hrvatsku, na kojem se okupio veliki broj znanstvenika, povjesničara i političara. 

- Naglašeno je da je Franjo Tuđman najveći hrvatski državnik koji je odigrao ključnu ulogu u stvaranju Hrvatske suverene države i obrane od velikosrpske agresije, ali i kada govorimo o pristupanju Hrvatske međunarodnim institucijama, rekao je HRT-ov novinar Šime Vičević i podnevnom Dnevniku. 

- Njegova postignuća i u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske odnosno njezinog povratka u međunarodnu zajednicu europskih i svjetskih naroda ostat će trajno zabilježena kao postignuće kojim ga se prisjećamo kao najvažnijeg političara i državnika, rekao je premijer Andrej Plenković.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, istaknuo je kako je predsjednik Tuđman bio povjesničar, general, državnik.

- Najviše po čemu ga pamtim su povijesni državnički potezi kojima je stvorena moderna hrvatska država, najprije obranjena, a potom i oslobođena, istaknuo je Granić.

Jutros je u Veliko Trgovišće rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika stiglo vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, koje je ispred rodne kuće položilo vijence, a isto su učinili i na njegovom posljednjem počivalištu zagrebačkom Mirogoju.

U večernjim satima u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečanost povodom 100. obljetnice rođenja, na istom mjestu gdje je 1990. godine održan prvi opći sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje oko 2.000 uzvanika.

- Zahvaliti svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodom što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali isto tako za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog narod, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni, dapače, bili su jako teški. Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve strateške ciljeve  - članica je EU-a, Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je i bio njegov cilj - da se svi zajedno borimo, trudimo i radimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka, rekao je premijer Plenković u Velikom Trgovišću.

Proslava u Vukovaru

Proslava stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika izazvala je podjele, pa je svečanost osim u Zagrebu organizirana i u Vukovaru.

Izaslanstvo HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije jutros je položilo vijence na memorijalnom groblju, a poslijepodne je održana i svečana akademija koju organizira krug njegovih nakadašnjih suradnika.

- Dr. Franjo Tuđman uspio je ostvariti svoj i san stotina tisuća milijuna Hrvata. Vječna mu hvala na tome. Sve ono što je učinio mora biti trajno utemeljeno u osnovnim načelima suverenosti Republike Hrvatske. Njegovo djelo i ono što je ostavio iza sebe svake je godine sve vidljivije i, kako to obično biva s velikim osobama u povijesti naroda, s odmakom vremena njihovo djelo postaje sve svjetlije i sve jasnije, izjavio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Svečanom akademijom u organizaciji članova Inicijalnog kruga "Tuđman 100" u vukovarskom Gradskom muzeju obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz poruku kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo.

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

- Ovdje u Vukovaru prisjećamo se sa zahvalnošću čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, samostalnu neovisnu hrvatsku državu, rekao je Mišetić.

Jurčević je ocijenio da je između Franje Tuđmana i Vukovara "uspostavljena i postoji trajna simbolična veza", ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva.

Ustvrdio je i da "što Franju Tuđmana više 'detuđmaniziraju', on zadobiva sve veće simbolično značenje".

Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država.

- U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje, napomenuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!