09:56 / 13.05.2022.

Autor: I.Z./HRT

Jandroković: HDZ i danas slijedi politiku predsjednika Tuđmana

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na zagrebačkom groblju Mirogoj predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora na polaganju vijenaca povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Predsjednik Sabora kazao je kako mu je velika čast što je danas na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora te da je položio vijenac kao znak sjećanja na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Dodao je kako se sutra obilježava stota obljetnica njegovog rođenja te da ga se sjeća i poštuje njegovo djelo.

- Dr. Franjo Tuđman bio je povjesničar i državnik, bio je čovjek koji je svoju viziju pretočio u stvarnost, kazao je među ostalim Jandroković.

Naglasio je kako današnji HDZ slijedi politiku predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Pokušavamo dobiti širinu, koju mnogi ne prepoznaju. Vrlo usko gledaju na njegovo učenje, na njegovu doktrinu. Franjo Tuđman uspio je okupiti cijeli hrvatski narod u tim povijesnim trenucima. Ostvario je pomirenje u trenucima Domovinskog rata, kada je to bilo najbitnije. Otvorio je prostor da Hrvatska nakon pobjede u Domovinskom ratu krene putem obnove, jačanje demokracije, međunarodne afirmacije. Dakle, djelo dr. Tuđmana je veliko, oslanjamo se njega i kako njegovu doktrinu primijeniti i danas, istaknuo je Jandroković.

"Očekujemo rješenje Ministarstva gospodarstva"

Jandroković je naglasio kako očekuje rješenje koje će doći od strane Ministarstva gospodarstva glede rada nedjeljom.

- Oni su ti koji će izaći s prijedlogom, tako da u ovom trenutku ne mogu reći više od toga da očekujemo taj prijedlog, poručio je Jandroković.

O slučaju Čavajda: Radi se o osobnoj tragediji; ne sviđa mi se što je to otišlo u smjeru politizacije 

Predsjednik Hrvatskog sabora osvrnuo se i na slučaj Mirele Čavajde. Naglasio je kako se tu radi o jednoj osobnoj drami i tragediji, ali mu se ne sviđa što je to otišlo u smjeru politizacije. Dodao je da je vrlo teško govoriti o takvom slučaju.

- Jer to je toliko bolno, to je toliko teško i svi mi moramo suspregnuti svoje političke reflekse i voditi računa o dobrobiti i patnji koju ta žena prolazi, poručio je Jandroković.

"Zakon o pobačaju u ovom trenutku neće se mijenjati"

Komentirao i prijedlog Zakona o pobačaju koji dolazi od strane SDP-a.

- Taj prijedlog ni na koji način ne definira situaciju u kojoj se gospođa Čavajda našla. Čin mi se da je politički iskorištena ta tragedija i ta drama od strane lijevih političkih stranaka kako bi progurali novi Zakon o pobačaju. Taj novi Zakon u sadržajnom smislu, nije bitno drugačiji od ovoga koji je sada na snazi. Čini mi se da nije u skladu s preporukama koje je dao Ustavni sud. On sasvim sigurno neće proći u Hrvatskom saboru, rekao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako trenutno ne treba ići u javnost koje izazivaju dodatne podjele, jer se globalna situaciju u svijetu mijenja. Dodao je kako tema o pobačaju dijeli i iz toga razloga vladajuća većina je oprezna što se tiče donošenja novog Zakona o pobačaju.

- Puno bolje je držati se onoga što imamo. Taj Zakon je u sredini i najbolje ga se trenutno držati, dodao je i poručio da je najvjerojatnije da se Zakon u ovom trenutku neće mijenjati. 

"U ovom trenutku blokirati Finsku i Švedsku znači ići na ruku Rusiji"

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će uložiti veto na ulazak Finske u NATO, odnosno da to treba uvjetovati izmjenom Izbornog zakona.

- Međunarodni odnosi su vrlo složeni i uvijek trebamo postupati u skladu s onim što smatramo da su interesi Republike Hrvatske. Predsjednik Tuđman je uvijek vodio računa o tome i donosio i teške odluke. U ovom trenutku blokirati Finsku i Švedsku znači ići na ruku Rusiji. I smatram da se ne radi o mudrom prijedlogu. Mislim da bi ta odluka, kada bi Hrvatska zaista blokirala te dvije države narušila međunarodnu poziciju i ugled Republike Hrvatske. A ni na koji način ne bi pomogla Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nego bi dodatno antagonizirala i njih i Republiku Hrvatsku s vrlo važnim akterima međunarodnih odnosa. Tu mislim i na Sjedinjene Američke Države, Njemačku i na mnoge druge brojne države, koje nam u ovom trenutku trebaju biti saveznici i partneri. Treba biti oprezan s takvim izjavama. Možda se one nekome čine atraktivnima, provedivima, ali uvjeravam vas, da bi takav potez narušio poziciju Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kazao je Jandroković. 

 O Milanoviću: Izgovara stvari iz pakosti, a ne iz stvarnih razmišljanja

Dodao je da ne voli komentirati izjave Zorana Milanovića, jer su nekoherentne, vrlo često mijenja pozicije, puno toga što govori, govori da naudi HDZ-u i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Poručio je Milanović izgovara stvari iz pakosti, a ne iz stvarnih razmišljanja.

"On mene nikad nije štedio, ali to mene uopće nije briga"

Osvrnuo se i na izjavu Milanovića, koji je rekao da više Jandrokovića neće štedjeti.

- On mene nikad nije štedio, ali to mene uopće nije briga. Što se mene tiče, on o meni može govoriti što god hoće. Znate onu izreku - nije važno što se kaže, nego tko kaže, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!