07:33 / 10.07.2019.

Autor: P.F./HRT

Stotine socijalnih radnika u crnini zapalili svijeće za ubijenu kolegicu

-

-

Foto: - / -

Danas u 12 sati i 10 minuta, nekoliko stotina socijalnih radnika okupilo se ispred resornog Ministarstva.
Danas u 12 sati i 10 minuta, nekoliko stotina socijalnih radnika okupilo se ispred resornog Ministarstva. Ono što poručuju je, prije svega, da je ovo okupljanje podrška obitelji ubijene kolegice, ali i podrška kolegi pravniku koji se u bolnici bori za život.

Današnje okupljanje može se okarakterizirati kao mirni prosvjed, zato što su pokazivali papire sa svojim zahtjevima upućenim ministrici Nadi Murganić, ali i  cijelom sustavu.


Neki od zahtjeva koje upućuju su hitna nova zapošljavanja, zato što u Hrvatskoj jedan socijalni radnik radi s 250 obitelji, što je duplo više od zadanih normi, zatim, češće sistematske preglede i status službene osobe kako bi napadi na njih mogli biti okarakterizirani kao napadi na sustav.


Ministrica Nada Murganić sastala se s predstavnicima socijalnih radnika, a potom i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Socijalni radnici preko društvenih mreža dogovorili su se da na posao jutros dođu u crnini te da se svi koji mogu okupe pred resornim Ministarstvom u 12 sati i 10 minuta, kada se jučer i dogodila pucnjava u Centru u Đakovu, kako bi upozorili na težak položaj u kojem se nalaze.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je, kako neslužbeno doznajemo, uputila svim centrima u državi naputak po kojem sljedeća dva dana ne moraju raditi sa strankama te ne moraju svi doći na posao, nego će biti dovoljno da organiziraju dežurstvo.

Podsjetimo, crni niz potresnih vijesti posljednjih dana šokirao je Hrvatsku: 

Socijalnu radnicu na radnome mjestu u Đakovu ubio je korisnik Centra za socijalnu skrb.
● Uhićen napadač iz Đakova, skrivao se u staji

U Rijeci je umrla četverogodišnja djevojčica koju je otac ostavio dva sata u zatvorenom, užarenom automobilu.
● Liječnici o preminuloj djevojčici ostavljenoj u automobilu: Oštećenja bila preteška

U Zagrebu su, zbog sumnje na zlostavljanje dvogodišnjeg dječaka, u policiji zadržane majka i dadilja. 
 Pritvorene majka i dadilja zlostavljanog dječaka

Jesu li se te tragedije mogle spriječiti? Tko je zakazao? Sustav, društvo ili svi?  Kako zaštititi djecu i one koji pomažu drugima? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja tražila su se u emisiji HRT-a Otvoreno.  
Otvoreno: Jesu li se tragedije u Đakovu, Rovinju i Zagrebu mogle spriječiti?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!