Stotine tisuća neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima

19:38 / 12.09.2021.

Autor: Ana Zadro/Nikolina Ćosić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Stotine tisuća neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima

Stotine tisuća neriješenih predmeta na hrvatskim sudovima

Foto: Ana Zadro / HRT

Na hrvatskim sudovima više je od 400 tisuća neriješenih predmeta. Njih gotovo 40 posto na općinskim je sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. I dok građani na pravorijek najdulje čekaju u Splitu, a najkraće u Osijeku, Ministarstvo pravosuđa do kraja godine očekuje rješavanje svih predmeta starijih od 7 godina.

Naizgled, ovo su samo nepregledne gomile papira. No svaka od njih krije neku ljudsku priču, neki problem na čije se rješavanje čeka godinama. 

Najdulje na Općinskom sudu u Splitu - čak 761 dan. Slijede Zagreb i Rijeka s 500-tinjak dana, dok Osijek svoje slučajeve uspijeva riješiti u manje od 10 mjeseci.

Ministarstvo pravosuđa u siječnju je postavilo ambiciozan cilj - do kraja godine riješiti 25 tisuća slučajeva starijih od 7 godina.


Najviše se čeka u Splitu

Najviše se čeka u Splitu

Foto: Ana Zadro / HRT

-U prvih 6 mjeseci ove godine bilježimo smanjenje tih predmeta, odnosno kvalitetnije i brže rješavanje za 16%, odnosno za 4 tisuće predmeta, rekla je Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa Ministarstva pravosuđa i uprave.

Županijski sudovi su ostvarili definirane kvartalne ciljeve, i u prvom i u drugom kvartalu, dok su općinski sudovi to napravili u nekakve tri četvrtine, naglašava.Do kraja kolovoza ove godine na Općinskom sudu u Zagrebu bilo je gotovo 52 tisuće neriješenih predmeta. U Rijeci i Splitu 38, odnosno 36 tisuća, u Osijeku 19 tisuća


Neriješeni predmeti

Neriješeni predmeti

Foto: Ana Zadro / HRT

A kad se predmet riješi, eventualne žalbe s općinskog odlaze na županijski sud.

- U odnosu na građanske predmete imamo 2019. 11994, znači faktički 12 tisuća predmeta, 2020. 7 tisuća, i na današnji dan imamo 7864 predmeta, naglasio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Predsjednici sudova imaju veliku ulogu u organizaciji rada i ostvarenju zadanih ciljeva.

- Predsjednik suda svaki mjesec je dužan izvršiti uvid u upravljačka izvješća informacijskog sustava e-spisa, gdje točno može vidjeti koliko je taj sudac riješio predmeta te koliko ima neriješenih predmeta, govori Marina Boko, predsjednica Općinskog suda u Splitu.

No postoje okolnosti na koje suci ne mogu utjecati.

- Pa vam se desi da vam stranka dođe s liječničkom potvrdom o navodnoj zdravstvenoj nesposobnosti na dan održavanja ročišta ili neposredno prije, naglašava Janja Marijan Žabek, glasnogovornica Općinskog suda u Zagrebu i dodaje kako često postoje problemi s dostavom zbog neprijavljivanja prebivališta, boravišta.

Ovakvo odugovlačenje postupka moguće je riješiti samo skraćivanjem rokova. Kako je najavio ministar, i to bi trebalo biti riješeno izmjenama zakona.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!