Roić za Dnevnik HTV-a: Djevojčica u izuzetno teškom zdravstvenom stanju

03.04.2021.

19:16

Autor: Ana Zadro/Nikolina Ćosić/J.L./Dnevnik/HRT

Goran Roić

Goran Roić

Foto: Dnevnik / HRT

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao je u Dnevniku HTV-a da bi i on i cijeli tim intenzivista voljeli više od ičega bolje vijesti o dvoipolgodišnjoj djevojčici koja je u teškom stanju dovedena u bolnicu u Klaićevoj ulici. 

- Djevojčica je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju. Vitalno je ugrožena, na mehaničkoj ventilaciji uz pasku intenzivista i sve mjere, dijagnostike i terapije koje medicina poznaje i koje se mogu poduzeti u takvim situacijama, rekao je u Dnevniku HTV-a Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Na pitanje kakve su prognoze, odgovorio je da su nezahvalne, ali da je već od prijma 31. ožujka zdravstveno stanje djeteta iznimno teško, pa se bez objektivnih medicinskih kriterija ne usuđuje prognozirati.

Godišnje je nekoliko slučajeva da bi se moglo raditi i o drugoj vrsti ozljeda te se takve situacije moraju prijaviti  policiji, ali ovo je vrlo ekstreman slučaj, kazao je.

U 2020. broj slučajeva kršenja prava djeteta, odnosno fizičkog zlostavljanja djece, u odnosu na godinu prije porastao je za čak 44 %, prema podacima MUP-a.Roditelji su djelomično priznali krivnju za teške ozljede svoje dvoipolgodišnje kćeri koja je i dalje u kritičnom stanju. Zbog tog slučaja, kojim se mjerodavni centar za socijalnu skrb bavi već treću godinu, smijenjen je njegov ravnatelj. A to možda neće biti jedina sankcija, jer je dijete vraćeno i ostavljeno kod bioloških roditelja, usprkos službeno zabilježenim znakovima nasilja u obiteljskom domu.

Roditelji djevojčice, 24-godišnja majka i 27-godišnji otac ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Određen im je istražni zatvor od 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Aktivno su se branili od brojnih optužbi.

- Za prvookrivljenu pet kaznenih djela, povreda djetetovih prava, i nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a u odnosu na drugookrivljenika su četiri djela povrede djetetovih prava, rekla je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu.

Mile Soldo, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, rekao je da se majci stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom.

Ostalo troje djece, među kojima je i beba od nekoliko mjeseci, žurno je udomljeno.

Slučaj koji je užasnuo javnost nije nimalo jednostavan. Naime, u trenutku kada je ozlijeđena djevojčica kao beba udomljena, optuženi roditelji imaju još jedno dijete, poslije dobivaju i treće. Ta su djeca cijelo vrijeme s njima, dok je djevojčica kod udomitelja.

- Udomiteljica navodi da roditelji nazovu prosječno telefonski jednom mjesečno. Jučer je majka zvala putem videopoziva. Djevojčica propričava, urednog je izgleda, otvorena je, ne srami se.

Djevojčica se kod udomitelja uredno razvija, njih zapravo prepoznaje kao roditelje. Unatoč tomu, Centar za socijalnu skrb odlučuje, na zahtjev roditelja, vratiti je biološkoj obitelji. I to je pogreška koju je stručni nadzor Ministarstva odmah prepoznao.

Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i soc. politike, objasnila je da je dijete bilo oko dvije godine u toj udomiteljskoj obitelji i stvorilo s njome emotivnu vezu. Smatra da se pogriješilo u tome što se dijete vratilo u biološku obitelj.

Zbog životne promjene, djevojčica nazaduje u ponašanju. Roditelji govore da je drugačija, priznaju da ne znaju kako se odnositi prema njoj. 

"... dijete ima ogrebotinu na licu i plavicu te također izražene sumnje bake po ocu koja je voditeljici ukazala na negativne promjene u ponašanju djeteta..."

Čeka se stručni nadzor Komore socijalnih radnika te Psihološke komore.

Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, ističe da će svi koji su prouzročili štetu za zdravlje ili život ljudi te štetu struci kojoj pripadaju biti sankcionirani.

Barilić naglašava da se mora utvrditi je li se povratkom djeteta u obitelj maksimalno zaštitilo dijete ili se možda u toj situaciji išlo u korist roditelja.

Ravnatelj Centra Branko Medunić jutros je smijenjen, vršiteljica dužnosti ravnatelja Marija Jugović tek se upoznaje sa slučajem.

- Napominjem da je sustav izuzetno osjetljiv, izuzetno je osjetljiva tematika, i svaki, baš svaki, predmet se razlikuje od jednog do drugog, kaže.

U tijeku su izmjene zakona o socijalnoj skrbi koje su pokrenute neovisno o ovom slučaju.

- Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti, izjavio je Aladrović.

Samo dan prije teške ozljede djevojčica je s majkom bila u Centru za socijalnu skrb kod psihologinje koja je utvrdila da se neuobičajeno ponaša. Nekoliko mjeseci prije, dok je još bila u udomiteljskoj obitelji, s djevojčicom je sve bilo u redu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!