14:53 / 16.07.2020.

Autor: M.M./HRT/Hina

Stožer: 86 novih slučajeva koronavirusa

Foto: Damir Krajac/PIXSELL

Foto: Damir Krajac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 86 novozaraženih koronavirusom.
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 86 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1190, a 74 posto novozaraženih je iz samoizolacije, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.-
Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je 4039. Od toga je u protekla 24 sata 86 novodijagnosticiranih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

-
Koronavirus - iz minute u minutu     

Ukupno se oporavilo 2729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće ukupno je 1795, što je 87 više nego jučer.

Aktivnih slučajeva je 1190, što je 14 manje nego jučer. Hospitaliziranih pacijenata je 136, četiri više nego jučer, dok je na respiratoru šest bolesnika. Prosječna dob je 47,26 godina. Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120.

Ukupno je do sada testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690. Postotak pozitivnih nalaza je 4,06 posto.

U zdravstvenom sustavu je 82 aktivan slučaj, jedan manje nego jučer, a u samoizolaciji je 477 zdravstvenih djelatnika, odnosno 21 manje od jučer.

Ministar Beroš rekao je da Hrvatska prije pokazala zrelost i samodisciplinu te je apelirao na građane da tako bude i dalje.

Krunoslav Capak rekao je da su imali problema sa platformom u koju se upisuju rezultati testiranja te da od 9. 7. do 12. 7. nisu dobivali precizne i točne rezultate iz Istarske županije. Također, rekao je da se slična situacija dogodila i s Primorsko-goranskom županijom gdje danas nema novooboljelih, ali da su oni izvijestili o 13 jer im dva dana platforma nije radila.

Beroš je komentirao izjavu predstavnika veledrogerija da im je potrebno milijardu kuna hitne uplate da mogu opskrbljivati bolnice. Rekao je kako se to pitanje generira već desetljećima i da je ova situacija s koronavirusom samo povećala problem. Istaknuo je da pacijenti ne trebaju biti zabrinuti i da će se tijekom sljedećeg tjedna pronaći rješenje.

Štićenici domova za starije i nemoćne žale se da se osjećaju kao da su u zatvoru. Capak je rekao kako je prvi prioritet zaštiti upravo njih jer su oni najkritičnija skupina. Istaknuo je da se intenzivno o tome razmišlja.

Davor Božinović je rekao kako je trenutačno zaražen 21 policijski službenik, a njih 115 je u samoizolaciji.

Ministar Beroš prokomentirao je odluku KBC-a Rijeka koje je dopustilo da očevi budu prisutni na porođaju. Istaknuo je kako smatra da je primjer KBC-a dobar jer su se prilagodili epidemiološkoj situaciji.

- Za razliku od općih preporuka, sada idemo prema selektivnijim i ciljanim pristupima, rekao je.

Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji se osvrnuo na rad stožera i rekao da bi želio da imamo jasnije definirane ovlasti stožera, te po kojoj pravnoj osnovi se nekoga može kazniti za nenošenje maski, ministar Božinović je rekao kako poenta nije u kaznama i sankcioniranju, nego da u ovo ljetno vrijeme, kad očekujemo manje problema nego na jesen, educiramo građane o potrebi, korisnosti i nužnosti zaštitnih maski. Rekao je kako njihove povratne informacije govore da se građani pridržavaju te mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!