Stožer: 92 nova slučaja zaraze

15.07.2020.

14:35

Autor: M.M./HRT

default error photo
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom
U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Time se ukupan broj oboljelih popeo na 3953. Aktivnih slučajeva trenutačno imamo 1204, a oporavljenih 2639, izvijestila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za medije.Istaknula je da su do sada testirane 97.724 osobe, od toga 1804 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, pet na respiratoru. U samoizolaciji su 5002 osobe.

U zdravstvenom sustavu su 83 aktivna slučaja, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, nego je riječ o poznatim situacijama i jednoj obitelji u Karlovačkoj županiji.

Što se tiče čeških turista za koje se govori da su zaraženi u Hrvatskoj, rekao je da su preko Svjetske zdravstvene organizacije poslali upit je li to točno, ali do početka konferencije nisu dobili odgovor, rekao je Capak.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, istaknuo je da je proširena odluka o obveznom nošenju maski, pa ih tako od danas moraju nositi zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, kao i zaposlenici uslužnih djelatnosti u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima. 

Capak je pojasnio da se to odnosi na pošte, banke i sve druge institucije gdje se pružaju usluge šalterskog poslovanja. Što se tiče uslužnih djelatnosti to su frizeri, pedikeri...

Na pitanje zabrinjava li ga jesen i što će biti sa školom, rekao je da je prerano o tome govoriti te da će sve ovisiti o epidemiološkoj slici.

Dodao je i da na području Sisačko-moslavačke županije imamo 16 danskih turista od kojih je jedan pozitivan na koronavirus, a ostali se žele vratiti u Dansku. Također, dodao je da su iz Švicarske dobili obavijest da se jedna švicarska obitelj zarazila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Rekao je da još nisu uspjeli kontaktirati s njima kako bi vidjeli gdje su se zarazili, s kime su bili u kontaktu.

- Nadamo se nižim brojevima. U stalnom sam kontaktu s osobama koje rade modele. U tim modelima jako su bitni kontakti, mobilnost i ozbiljnost mjera koje je Hrvatska uvela. Otkako smo uveli mjere s maskama, nama se promijenio model i brojevi bi trebali biti povoljniji, rekao je Capak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!