15:38 / 31.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

U Zagrebu obvezno nošenje maski i na otvorenom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Zagrebački Stožer civilne zaštite najavio je u srijedu odluku o obveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom te da će angažirati 345 gradskih djelatnika za nadzor provedbe epidemioloških mjera, kao i 70 kontrolora ZET-a za nadzor u tramvajima i autobusima.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izjavio je na konferenciji za novinare da je u Zagrebu danas zabilježena 451 novozaražena osoba, a mikrobiolozi govore da je gotovo 80 posto zaraženo britanskim sojem koronavirusa, koji je 50 posto zarazniji od standardnog virusa.

Zbog toga su epidemiolozi preporučili pooštrenu i pojačanu kontrolu propisanih epidemioloških mjera i obvezu nošenja zaštitnih maski i na svim otvorenim prostorima.

- Nova je obveza nošenje zaštitnih maski za lice na svim otvorenim prostorima - nema više izuzetaka. Svjedoci smo koliko se širi koronavirus, epidemiolozi predviđaju i daljnje povećanje brojeva u sljedećih nekoliko tjedana, kaže Šostar.

Osim toga, treninzi se moraju organizirati na otvorenim prostorima, osim kod vrhunskih sportaša, a na otvorenome treba organizirati i radionice i igraonice za djecu.

Preporuka je poslovnom subjektima da gdje god je to moguće, prijeđu na rad od kuće ili smjenski rad.

Šostar je najavio da će se i dalje intenzivno pratiti situacija u školama i koliko će djece biti zaraženo te će se nakon uskrsnih blagdana vidjeti hoće li se eventualno prijeći na C model nastave (online).

Aktiviranje komunalnih i prometnih redara, ZET-ovih kontrolora, civilne zaštite u mjesnim odborima

Također, u slučaju dodatnog pogoršavanja epidemiološke situacije predlagat će se i strože mjere.

Načelnica zagrebačkog Stožera Olivera Majić najavila je aktiviranje 345 djelatnika, koji će se baviti preventivnim aktivnostima i kontrolom provedbe mjera na području Zagreba.

Pri tome će 103 komunalna redara i 67 prometnih redara nadzirati poštovanje protuepidemijskih mjera.

To se ponajprije odnosi na obvezno nošenje maski, uporabu dezinfekcijskih sredstava, poštovanje fizičke udaljenosti od dva metra u zatvorenom, odnosno jedan i pol metar na otvorenom prostoru. te na zabranu boravka u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata.

Pojačan je i angažman u stožerima civilne zaštite gradskih četvrti, gdje će 85 ljudi nadzirati pridržavanje mjera u mjesnim odborima, odnosno vijećima gradskih četvrti. Također, 70 kontrolora karata pratit će provedbu epidemioloških mjera u vozilima ZET-a.

Majić je istaknula da je riječ o mobilizaciji u razdoblju od dva tjedna, nakon čega će se razgovarati o eventualnom jačanju ili slabljenju mobilizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!