20:24 / 18.11.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Štrajk do ispunjenja zahtjeva, najavljeni prosvjedi

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odgovor je to na posljednju ponudu Vlade koju sindikati ocjenjuju sramotnom te pokušajem podcjenjivanja zaposlenih u obrazovanju.
Sindikati su krenuli u frontalni štrajk. To znači da od danas do ispunjenja njihovih zahtjeva nastave nema u cijeloj Hrvatskoj. Posljednju ponudu Vlade sindikati ocjenjuju nedostojnom, nižom od prijašnje te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika. Kažu da se tako izjasnilo gotovo 97 posto od 13 tisuća članova. Svjesni su da im dani u štrajku više neće biti plaćeni. Najavljuju i velik skup na Trgu bana Jelačića sljedeći ponedjeljak te za sutra akciju "Potrubi za obrazovanje".

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je za 15 sati izvanrednu konferenciju za novinare. 

- Izvanredna konferencija za novinare ministrice Blaženke Divjak
- VIDEO: Sučeljavanje Mihalinca i Mamića 'U mreži Prvog'
- Policajci podržavaju učitelje, i oni će u štrajk

- Ovo je nov, snažan pritisak na Vladu RH da sjedne s nama za stol i počne  rješavati probleme, rekao je na konferenciji za novinare čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Tomu u prilog iznio je i podatak da je danas u štrajku 91,72 posto članstva. Dodao je da je danas i prvi dan štrajka koji se održava pod sjenom prijetnje Vlade kako neće plaćati dane u štrajku. To je njihov odgovor. Ovo je postala borba za dostojanstvo i za status, kazao je. Izvijestio je i o rezultatima izjašnjavanja članova na referendumu. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izjasnila su se 13.993 zaposlenika, a njih 96,74 posto odbilo je ponudu Vlade RH. Njih 93,59 posto potpisalo je za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

"Ustrajemo i ne odustajemo"

U osnovnim školama na izjašnjavanje je izašlo 31.207 zaposlenika, od kojih je 96,7 posto obilo ponudu Vlade RH, izvijestila je Ana Tuškan. Posebno se obratila roditeljima. "Hvala roditeljima što podržavaju i shvaćaju važnost obrazovanja i onih koji svakodnevno borave s njihovom djecom. Ovu smo borbu započeli, ali je ona nadišla sve nas. Ona pokazuje koliko su zapolenici nezadovovoljni i koliko im se gazi dostojanstvo. Mi vam poručujemo da nas ne možete ugasiti, ovo je borba za bolju Hrvatsku. Ustrajemo i ne odustajemo", kazala je.Sutra  akcija 'Potrubi za obrazovanje'

Mihalinec je najavio da će sutra, za vrijeme zasjedanja kongresa EPP-a u Zagrebu, provesti manju akciju pod nazivom "Potrubi za obrazovanje". Cijela trasa od Sheratona do Arene i svi izlazi s Trga žrtava fašizma, gdje je središnjica HDZ-a, bit će pokriveni našim ljudima s transparentnima, izvijestio je. Dodao je da će slične akcije biti provedene od 13 do 14 sati u svim gradovima u kojima ovaj sindikat ima članove.Prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u ponedjeljak

Osvrnuo se i na veliko osiguranje vezano uz skup EPP-a kazavši da uz snajperiste, helikoptere i dronove samo još nedostaje krstarica. "Molimo vas nemojte pucati na učitelje", rekao je. Najavio je konferenciju za novinare za sutra u 11 sati kad će najaviti manji prosvjed na Trgu sv. Marka. Izvijestio je i kako su dobili dozvolu za veliki prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 25. 11. (ponedjeljak) uz poruku "Za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine". 

Aladrović: Nakon 15. studenoga štrajk neće biti plaćen

- Kako smo ranije rekli, smatramo da za štrajk, s obzirom na povećanje plaća od 6% i ponudu dodatnih 2% posto, nema potrebe. Treba staviti prava učenika na prvo mjesto, na kvalitetan i konstruktivan završetak školske godine. Ono čemu se nadamo jest da štrajk više neće trajati. Čini se da će se školska godina na kraju produljiti, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

- Mi imamo pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru dogovorene za četvrtak. Nadamo se da ćemo se tu brzo dogovoriti. Smatramo da putem TKU-a možemo riješiti probleme koji su pred nama našli, odgovorio je Aladrović na pitanje hoće li se obnoviti pregovori. Ponovio je da je Vlada "nedvosmisleno u ponudi izrazila mišljenje da će štrajk biti plaćen do 15. studenog". Smatra da se radi o fer ponudi te da nakon toga plaćanje štrajka nije opcija.Rezultate referenduma objavio Sindikat Preporod

- Na izjašnjavanju provedenom 13. i 14. studenoga u 381 osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj ustanovi među sindikalnim članovima i svim zaposlenicima koji su sudjelovali u štrajku - 94,09% onih koji su se izjasnili protive se prijedlogu Vlade RH o povećanju koeficijenata od 2% svim zaposlenicima u školama od 1. srpnja 2020. U osnovnim školama protiv je bilo 93,06% zaposlenika koji su pristupili izjašnjavanju dok se srednjim školama ponudi Vlade usprotivilo  96,12% zaposlenika. Za nastavak štrajka do ispunjenja sindikalnih zahtjeva izjasnilo se njih 91,04% (93,14% u osnovnim školama i 89,98% u srednjim). Izjašnjavanju je pristupilo 8922 člana Sindikata Preporod i 2944 zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani, priopćeno je iz Preporoda.

Mihalinec: Nastavnici i učitelji sve će odraditi

Branimir Mihalinec je u emisiji "U mreži Prvog" potvrdio da od danas počinje frontalni štrajk u svim školama. Moramo ubrzati proces jer Vlada ignorira pregovore. Tomu pridonose i rezultati izjašnjavanja o ponudi Vlade koja je odbijena u postotku većem od 90 posto. Vlada će, dodao je, morati naći vremena da pregovara jer to više neće biti situacija koja će biti lako popravljiva.Vladina posljednja ponuda sindikatima

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od dva posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Prosvjetni sindikati u cirkularnom štrajku bili su 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!