11:09 / 01.12.2019.

Autor: M.Š./P.F./HRT

Štrajk i pregovori nastavljaju se u ponedjeljak, Plenković otkazao put u Madrid

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama odbili su ponudu Vlade.
Za danas su završeni razgovori predstavnika sindikata i Vlade. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je nakon sastanka kako su zaključili da još trebaju malo vremena za razgovor. Nastavit će sutra, kada očekuju završetak razgovora.

Dalje izjave o tome, dogovorili su, ne daju te je zamolio da ih se ništa ne pita, jer je dogovoreno da se ne izlazi ni sa kakvim detaljima.

- Štrajk se sutra nastavlja. Ako pregovaramo, sigurno se ne ide prema represivnim mjerama poput zabrane štrajka, odgovorio je na pitanje.

Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je iz Banskih dvora. 

Kako nadoknaditi nastavu?

Nakon što dosadašnji razgovori vlade i školskih sindikata nisu doveli do dogovora kojim bi završio štrajk prosvjetara danas je održan novi krug pregovora. U Banske dvore bili su pozvani predstavnici sindikata koji i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem koeficijenata.

Ovo je bio četvrti sastanak ovaj tjedan na kojem su bili čelnici svih školskih sindikata. S druge strane bio je premijer Andrej Plenković i četiri ministra (obrazovanja, financija uprave i rada) te premijerovi savjetnici.

- Vlada je pripremila novu ponudu, službeno je potvrđeno u Banskim dvorima javila je reporterka HRT-a Sunčica Findak koja je pratila razgovore. A je li ona prihvatljiva sindikatima doznat će se nakon nastavka sastanka.

Findak je izvještavala i kako se sastanak često prekidao zbog konzultacija jedne i druge strane. 

- Svi očekuju mnogo od ovog sastanka, kažu da je ovo sastanak odluke, a tjedan koji slijedi tjedna raspleta. Situacija je alarmantna, sutra je 16. dan kako učenici nemaju redovito nastave i svi se nadaju da će vladinom ponudom sindikati biti zadovoljni, da Vlada neće morati posezati za represivnim mjerama kao što je primjerice zabrana štrajka te da će učenici napokon sjesti u školske klupe, javila reporterka HRT-a Sunčica Findak koja je pratila razgovore u Banskim dvorima.

- Treba zaustaviti i dezinformacije koje kruže u javnosti da će zbog velikog broja dana štrajka da je ova nastavna godina upitna i da će se morati ponavljati. To nije točno. Zakon o odgoju i obrazovanju ne poznaje tu mogućnost, poznaje samo mogućnost nadoknade, dodala je.

- Moguć nastavak pregovora tijekom vikenda?
Plenković: Sve se moglo rješavati i bez štrajka

Divjak: Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je uoči sastanka da zaostaci u školama zahtijevaju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da ovo bude dan konačnog dogovora.

- S obzirom na to da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu, u tom smjeru trebamo svi raditi, izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

- Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja, rekla je ministrica, koja će sudjelovati na sastanku zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Stipić: Nadam se da je ta ponuda značajno drugačija

- Sindikate nitko nije uspio razjediniti pa neće ni danas, poručio je Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod uoči sastanka te naglasio da su jedinstveni u svom zahtjevu. Nada se da ih nisu zvali zbog nečeg što im se već nudilo.

- Nedjelja je popodne, nadam se da je ta ponuda značajno drugačija, poručuje.

Koeficijent - ključna riječ koja može zaustaviti štrajk

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je uoči sastanka da je Vlada pozvala na sastanak i očekuju i vjeruju da Vlada ima ponudu za koju smatra da je dovoljno dobra da sutra počne nastava.

- Koeficijent je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk, poručila je čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Sastanak čelnika sindikata obrazovanja u štrajku i predstavnika Vlade počeo je u 15 sati u Banskim dvorima.

Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada nudi povećanje plaće u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković u subotu je ponovio da ova vlada povećava plaće, a ne smanjuje ih.

Podsjetimo, u petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!