07:27 / 11.10.2019.

Autor: M.Š./B.V.M./HRT

Štrajk se nastavlja u ponedjeljak - hoće li biti plaćen?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Varaždinskoj županiji odaziv je 84,88%, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 84,03%, u Dubrovačko-neretvanskoj 68,60% i u Međimurskoj 85,81%, rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.
Nakon štrajka u školama diljem Hrvatske, u kojem je prema podacima sindikata sudjelovalo 90% zaposlenih u osnovnim te 85% zaposlenih u srednjim školama, danas je krenuo cirkularni štrajk.

Svaki dan štrajkat će se u nekoliko županija, a prve su na redu danas bile četiri županije: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska. U njima je odaziv na štrajk je bio 88%. Kako je dan protekao na krajnjem jugu Hrvatske javlja novinarka HRT-a Sandra Lacković.

Najveći odaziv na štrajk bio je danas u Splitsko- dalmatinskoj županiji, u nekim školama i 100%.U drugima, uz organiziran boravak djece i djelomičnu nastavu.


U ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, potvrdio je u petak u podne na konferenciji za novinare Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenihu srednjim školama Branimir Mihalinec iznio je podatak kako je jučer u srednjim školama štrajkalo 84,94 posto, s tim da se ne broje ljudi koji su na bolovanju, izletima, i slično, "inače bi broj bio skoro 100 posto". Dodao je kako je danas u štrajku 88,17 posto zaposlenih u srednjim školama.

Mihalinec o priopćenju iz Banskih dvora: Vlada nije uložila u ljude 

- Vlada kaže da je ulagala ogromni novac u zgrade, opremu, pametne ploće, stolice, materijal. Samo u ljude nije ulagala ništa. Vlada je napisala koliko je uložila u sve javne službe, a budući da je sustav obrazovanja najveći - onda je taj dio najveći. U sustavu obrazovanja je 90 tisuća ljudi. A osnovica je povećana za sve javne djelatnike. Je li Vlada dala nešto posebno za obrazovanje. To bi bilo povećanje koeficijenta složenosti poslova, a to je učinjeno u lipnju samo za stručnjake koji rade u ustanovama za djecu s posebnim teškoćama, kazao je Mihalinec. I dalje stojim pri tome da Vlada za ljude nije dala ništa, pripreme za reformu plaćene su novcem iz EU fondova.Stipić: Odaziv manji, ali dobar 

- U Varaždinskoj županiji odaziv je 84,88%, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 84,03%, u Dubrovačko-neretvanskoj 68,60% i u Međimurskoj 85,81%, rekao je  rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. To je visok odaziv, osobito što se radi o drugom danu, dodaje. Odaziv je obrazlaže dobar, jer su svi školski sindikati u štrajku. Važno je da su kolege i kolegice na terenu zajedno, iako se na presicama zajedno ne pojavljuju.

Stipić: Imamo podršku ministrice

- Jasno je da se ovaj štrajk u visokoj mjeri ispolitizirao, o njemu se jako puno govori i to je sigurno razlog zašto nas članstvo u ovako velikom postotku slijedi. Naravno, nije nebitno ni to, što se nikada nije dogodilo ni u jednom od dosadašnjih štrajkova, mi imamo neuvijenu podršku naše ministrice. U svim dosadašnjim štrajkovima se već na početku prijetilo, kaže Stipić. Sada takve poruke ne dolaze iz ministarstva i to je možda vjetar u leđa svima onima koji su bili neodlučnima.Stipić navodi i kako pojedini ravnatelji vrše pritiske, te ističe kako je jedino mjesto gdje se može osporiti zakonitost štrajka Županijski sud u Zagrebu. Što se tiče pregovora za povećanje plaća, rekao je kako misli da u prostoru između 3% i 6% postoji mogućnost za postignuće dogovora.

Divjak: Reforma iz fondova, plaće iz proračuna

- Danas imamo štrajk u četiri županije, a kako će biti dalje je pitanje nastavka dijaloga. Do njega mora doći jer mi ne možemo riskirati da škole ne rade kao što ne možemo riskirati da poruka koja ide učiteljima i nastavnicima bude pogrešna. Poruka mora biti: da, vi ste važni i bez dobrih učitelja nema niti dobrog obrazovnog sustava'', rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Šibeniku gdje sudjeuje na Danima strukovnih nastavnika. Na pitanje novinara što ako ipak do dijaloga ne dođe, Divjak je odgovorila kako tome nema alternative.Naglasila je kako je pitanje statusa učitelja, nastavnika i profesora dio reformskog procesa te da "nema posustajanja" u "traženju kvalitetnih rješenja". Dodala je kako se ne smiju sukobljavati pravo na štrajk i pravo učenika na sigurno okruženje u školi. U tom je smislu, smatra, prvi dan dobro prošao. Na pitanje zašto u ovoj godini u sklopu Škole za život nije predviđena stavka za povećanje plaće nastavnicima, Divjak je odgovorila kako se te dvije stvari treba razdvojiti, jer plaće ne mogu ići iz EU fondova, "a što se tiče planiranja proračuna za sljedeću godinu, sigurno će se naći sredstva za povećanje plaća".

Plenković: Nema pravne osnove da štrajk bude plaćen

Komentirajući najavu ministrice Blaženke Divjak da bi prosvjetarima koji su u štrajku ti dani trebali biti plaćeni premijer je da ne zna kako je to ministrica rekla. "Ovaj štrajk nema nikakav pravni osnov i moramo ga odvojiti od onoga što je kraj pregovora. Ovaj štrajk su organizirali zato što baš oni smatraju da je sad idealan moment dza povećanje koefcijenata, kazao je Andrej Plenković.  


Sindikalisti zadovoljni

- Jučer je u školi bilo jako malo djece. Danas mogu govoriti samo za našu školu, kao što vidite dvorište je prazno. Malo roditelja je poslalo djecu u školu. Naravno da će djeca koja dođu u školu biti zbrinuta na adekvatan način. Obaveza škole je zbrinuti djecu i roditelji u tom pogledu ne moraju imati nikakvu sumnju da djeca neće biti adekvatno zbrinuta, izjavila je Marijana Njirić, iz sindikata Preporod u Dubrovniku.

- Ružno je to što se poslodavac zapravo čudi. Čudi se i ne vidi razlog štrajku, dok u isto vrijeme istima dnevnice sežu do visine naših plaća. I onda sutra će opet neka Vlada ostati iznenađena što mladi ljudi ne vide budućnost biti učitelji u Hrvatskoj nego se okreću europskim smjernicama, poručuje Ivana Čupo iz sindikata Preporod u Splitu.- Cirkularni štrajk ima više etapa. U prvoj etapi će se u deset dana parcijalno izredati svaki dan pojedine županije, čime osiguravamo trajanje štrajka minimalno deset dana. U tom jednom ciklusu od 10 dana učenici nemaju nastavu dva dana, nema tog velikog oštećenja, nema tog velikog pritiska na korisnike našeg sustava, objasnila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, koja je gostovala u Studiju 4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!