Štrajk u Cestama Šibenik legalan i nastavlja se

13.06.2023.

13:48

Autor: Hina/HRT/A.S.

Štrajk u Cestama Šibenik legalan i nastavlja se

Štrajk u Cestama Šibenik legalan i nastavlja se

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Županijski sud u Šibeniku je donio odluku prema kojoj je štrajk 112 radnika trgovačkog društva Ceste Šibenik legalan i može se nastaviti.

Sto dvanaest radnika tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. štrajk su započeli u ponedjeljak. Traže povećanje plaće za 15 posto i ukidanje Pravilnika po kojem će se radnicima plaća isplaćivati po modelu 70 30, odnosno 70 posto fiksni dio, 30 posto varijabilni dio.

Nakon u ponedjeljak održanog pripremnog ročišta na šibenskom Županijskom sudu, danas je sud donio odluku da se štrajk može nastaviti.

- Mi smo znali da će biti tako jer smo ispunili sve uvjete postavljene Zakonom o radu, rekao je za Hinu Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, organizator prosvjeda koji je počeo u ponedjeljak.

Ostavka direktora 

Lisičak je najavio da će u srijedu poslati dopis Nadzornom odboru tvrtke te šibensko kninskom županu Marku Jeliću u kojem će, među ostalim, tražiti ostavku direktora Cesta Šibenik, Roberta Miljkovića.

- Također ćemo tražiti da oni koji su krivi za štrajk, nadoknade štetu nastalu time što se ne radi, jer oni su nama prijetili da ćemo mi biti ti koji će morati nadoknaditi štetu zbog toga što se nije radilo. A znamo tko je kriv, direktor koji je a priori odbio pregovore o kolektivnom ugovoru, kazao je Lisičak.

Prema riječima, Lisičaka, štrajk se nastavlja da početka pregovora o kolektivnom ugovoru i do povlačenja spornog Pravilnika o plaćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!