07:57 / 21.10.2019.

Autor: HRT

Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici sindikata za osnovne i srednje škole najavili su konferenciju za novinare u podne.
Štrajk se danas održava u svim školama u cijeloj Hrvatskoj, a sutra će u Zagrebačkoj županiji, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, rečeno je u podne na konferenciji za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

- Fakulteti će štrajkati u četvrtak
-
Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?
- U ponedjeljak štrajk u cijeloj zemlji
- Aladrović: Ne vidim skupinu u društvu koja može biti nezadovoljna ovakvim povećanjem plaća 
- Divjak: Nastaviti dijalog i pokazati poštovanje prema učiteljima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je na svom facebook profilu da "najave o neplaćanju štrajka ili pak eventualnoj zabrani štrajka treba izbjegavati jer je važno da u ovom procesu čuvamo dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status u društvu. - Moramo pokazati poštovanje prema ljudima koji pripremaju našu djecu za budućnost i koji su bili spremni na promjene koje donosi reforma. Dijalog nema alternativu i svi dionici moraju što prije sjesti za stol".

"Vlada nema rješenje, samo odllaže problem"

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako je štrajk nastavnika u cijeloj Hrvatskoj. 

- U srednjim školama štrajka 89,01% članova sindikata. Nastavnici nemaju nikakav problem s razumijevanjem zašto su u štrajku. Vlada RH to očito ne razumije ili ne želi razumjeti. Gradski kolektivni ugovori za posebne uvjete rada razlikuju radno mjesto od radnog mjesta unutar obrazovanja a imamo nekoliko takvih radnih mjesta. Unutar zdravstva ih ima masu.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

- Politika jednakih želudaca, jednakih trbuha, to je politika ove vlade, ističe Mihalinec. Tko će platiti nerazumijevanje jednostavne matematike, tko će platiti nerazumijevanje sustava plaća, zar samo učitelji, pita se Mihalinec. Zar smo toliko loši da smo takve uspjeli obrazovati?! Od Vlade RH ne dolazi ni jedna riječ rješenja, nego samo odlaganje i skrivanje od problema, objašnjava Mihalinec.

Poruke koje dobivaju zaposleni u obrazovanju su loše. Poruke koje premijer dobiva od nas su jednoobrazne, kaže Mihalinec. Sutra se nastavlja novi cirkularni ciklus. Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija, sutra su na redu.

- Ovaj ciklus će trajati do 1. studenog. Na trgu sv. Marka najavljujem za srijedu događaj vezan uz štrajk, dodaje Mihalinec. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem kaže kako su rezultati štrajka očekivani.

- Na temelju 40 posto obrađenih podataka, današnji rezultat je 93,42% odazvanih u štrajku. Ovaj postotak je izazvala upravo Vlada Republike Hrvatske, pokušajima ponižavanja zaposlenika u sustavu obrazovanja. Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markovog trga. Ministar je mislio da će prijetnjama i ucjenama, da se neće platiti dani provedeni u štrajku, zaustaviti nas, njemu je odgovoreno s 93,42 posto. Ministar misli kazniti ljude u štrajku. Naši zaposlenici su u školama, na svojim radnim mjestima. Oni rade kreativno, ističe Šprem.

Sanja Šprem kaže da Aladrović svojim izjavama tjera nastavnike da nastave štrajk jer trpe ucjene i ponižavanja.

- Želim poručiti svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja - budite hrabri, budite dostojni, jer borite se za nešto što je neprocjenjivo, a to je dostojanstvo naše struke, zaključila je Šprem.

- Mi stvaramo buduće generacije za koje se nadamo da će ostati u RH. Ne želimo stvarati ljude koji će sutra autobusima odlaziti iz Hrvatske. Sve prijetnje ministra idu u suprotnom smjeru, zaključuje Šprem.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je  da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Sindikalna povjerenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80%) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizirani. Dodaje da su dosadašnje ponude Vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice.

- Naši zaposlenici imaju koeficijent 1,2 ili 1,3 posto, ovisno o stručnoj spremi, a mi tražimo 1,4 posto, dodaje i poručuje da su djelatnici spremni na sve opcije koje je iznio ministar Josip Aladrović, bilo da se štrajk zabrani ili da prosvjetarima dio u štrajku neće biti plaćen. Bertić kaže da se neko rješenje mora naći te da štrajk ide dalje dok se ne ispune zahtjevi.
  Sindikalna povjerenica za srednje škole Šibensko-kninske županije, Marija Jozić Mihaljević rekla je da su sve osnovne i srednje škole treći dan u štrajku. Treći dan djeca ne dolaze, podržavaju svoje nastavnike, roditelji ih ne šalju u školu.

- Štrajk je u stopostotnom odazivu. Ni jedna škola ne radi. Drago nam je to za vidjeti jer to znači da su ovaj put svi sindikalni čelnici zajedno. Sindikat preporod i Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjoškolskih profesora. To jedinstvo doista govori da je štrajk doista uspio.

Jozić Mihaljević kaže kako je koeficijent zapravo umnožak ili broj s kojim se množi njihova osnovica a osnovicu imaju svi istu u javnim službama.

- Naravno, kad je taj broj mali, onda je i plaća mala. Mi se borimo da taj koeficijent bude veći. Smatramo velikom nepravdom to što nas se sve stavilo u isti koš, zato i ustrajemo u našim zahtjevima. Smatramo da visoka stručna sprema bi trebala biti adekvatno plaćena, dodaje Jozić Mihaljević.

Štrajk će trajati ovisno o pozivu Vlade na razgovore s čelnicima sindikata.

- Ako treba, možemo štrajkati do kraja školske godine. Puno je tih nepravdi bilo prema profesorima, zaključuje Jozić Mihaljević.  
Ministrica Divjak je rekla kako će u četvrtak očito biti neki oblik štrajka na fakultetima.

- Moramo shvatiti da su to dva različita sustava, dva različita zahtjeva, dva različita traženja. Moramo znati da i tamo određene strukture, lošije su pozicionirane i vezane uz koeficijente kakvi su u predtercijarnom obrazovanju.  Visoko obrazovanje je u procesu reforme a da zaostatak u koeficijentima treba stvarno argumentirati. Treba raspraviti i dogovoriti dijalog. Visoko obrazovanje trenutno nema značajnijih reformskih procesa. Dijalog treba biti otvoren i prema jednima i drugima, zaključuje Divjak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!