08:04 / 19.11.2020.

Autor: D.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Strože epidemiološke mjere vrlo brzo?

-

-

Foto: - / -

To je jednostavno tako dok god se zaplećemo oko pitanja nepridržavanja osnovnih mjera, kazala je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.
Pomoćnicu ravnatelja HZJZ-a prim. dr. sc. Mariju Bubaš ne bi iznenadilo kada bi se epidemiološke mjere vrlo brzo postrožile. Kazala je to u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". 

➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije
➡️ Plenković: Stožer će pripremiti novi paket mjera

- Situacija je prepuna izazova. Brojevi su sve veći. To je jednostavno tako dok god se zaplećemo oko pitanja nepridržavanja osnovnih mjera, kazala je.

Neprekidno upozoravanje na osnovne mjere, nošenje maski, higijenu, distancu i izbjegavanje velikih okupljanja, pridonijelo je tzv. pandemijskom zamoru, ali to su mjere koje su zaista učinkovite. Njih ćemo se morati pridržavati i nadalje, i kad se budemo cijepili protiv COVID-a, poručila je.Usporedila je mjere donesene u Austriji i Hrvatskoj te naglasila da je najgore donositi ih u panici. Naše su mjere bile izbalansirane, dodaje - ali s obzirom na rast brojeva, ne bi se iznenadila ako se one vrlo brzo i postrože. 

Brzi testovi i kod obiteljskih liječnika?

Za brze testove Bubaš je rekla da ih treba primjenjivati s oprezom. Smatra da bi se znatan pomak napravio kada bi se testovi rabili ne samo na punktovima za testiranje nego u svim situacijama kada liječnik brzo treba donijeti odluku. Apeliram na to da se razmisli i educira obiteljske liječnike kako bi pomogli u brzom prekidanju lanaca zaraze, kazala je.

Rizik skraćivanja izolacije

- Epidemiološka struka kod nas i na razini EU-a skratila je vrijeme samoizolacije na 10 dana. U tom skraćivanju ukalkuliran je i prihvatljivi rizik za širenje zaraze. Vrlo je mala mogućnost da će se to dogoditi deseti dan od početka bolesti ili pozitivnog testa kod asimptomatskih bolesnika, rekla je Bubaš. Kazala je kako ne podržava odluku nekih poslodavaca da zaposlenici na posao dolaze s nalazom PCR testa.

- Ne znaju ga iščitati, a s druge strane opterećuju sustav. Smjernice postoje zato da bismo ih se pridržavali, dodala je. 

Nakon završetka samoizolacije treba se javiti obiteljskom liječniku i osoba je spremna za posao, nastavlja.

- Iznimka su osobe koje rade s osjetljivim skupinama, u tim slučajevima unaprijed je predviđeno testiranje nakon završetka samoizolacije, kazala je Bubaš. Dodala je da postoji i sindrom kasnog pozitiviteta kada osoba nije zarazna za okolinu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!