17:56 / 17.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na javnim skupovima može biti maksimalno 30 osoba. Iznimke su sportska natjecanja te izvedbe umjetničkih programa i kinopredstave, gdje može biti do 50 ljudi.
Nacionalni Stožer civilne zaštite potvrdio je u utorak prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije za uvođenje strožih epidemioloških mjera koje će se primjenjivati od 18. studenoga.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu  Novim mjerama smanjen je broj osoba koje mogu biti na javnim skupovima s 50 na 30. Iznimke su tri skupine javnih događaja: sportska natjecanja te izvedbe umjetničkih programa i kinopredstave, gdje je broj prisutnih osoba ograničen na 50.

Svi ugostiteljski objekti za goste mogu biti otvoreni samo do 22 sata, nakon toga dopuštena je samo priprema i dostava hrane. Ugostitelji i trgovci na ulazu jasno moraju istaknuti broj kupaca i gostiju koji istodobno mogu biti u objektu.

Nove mjere u domovima i na vjerskim slavljima

Od srijede je ograničen i broj sudionika na vjerskim slavljima. U vjerskom objektu na četiri metra četvorne može biti jedna osoba. Novim mjerama zabranjen je posjet korisnicima u domovima za stare i nemoćne.

Zabranjuje se i korisnicima napuštati dvorište i objekt u kojem im je pružena usluga smještaja, osim u slučajevima koji su opravdani zbog medicinskih razloga te u posebnim uvjetima za koje dozvolu izdaje ravnatelj ustanove ili druga ovlaštena osoba.

Stožer preporučuje da djeca iz udomiteljskih obitelj češće kontaktiraju s biološkim roditeljima preko "neizravnih oblika komunikacije", osim u slučajevima kada je njihov kontakt reguliran sudskom odlukom.

Privatna okupljanja s najviše dva kućanstva

Jedinicama lokalne samouprave preporučuje da prekinu iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste okupljanja. Građanima se preporučuje da privatna okupljanja ograniče na članove najviše dvaju kućanstva.

Brodsko-posavska županija u prva dva tjedna studenoga dosegnula je razinu od 50 posto svih oboljelih od početka pandemije, a slavonskobrodska bolnica 60 posto popunjenosti kapaciteta predviđenih za oboljele od covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!