Temperature rastu, kako se zaštititi?

19.06.2023.

09:06

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Tanja Ćorić o rastu temperatura

Tanja Ćorić o rastu temperatura

Foto: HTV/HRT / Ilustracija/Shutterstock

Temperature polako, ali sigurno rastu. Stariji ljudi imaju slabiju sposobnost reguliranja tjelesne temperature, a preporuka zaštite trebale bi se držati i sve ostale osobe koje pate od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, posebice u danima kada živa na termometru prijeđe 30 stupnjeva. 

Tanja Ćorić, dr. med., voditeljica Službe za javnozdravstvenu gerontologiju NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar", za HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" rekla je da svake godine kada krene val visokih temperatura Služba objavljuje već poznate preporuke vezane za zaštitu. 

- Ono osnovno čega bi se trebala držati većina, a ne samo stariji ili mlađi jest da se nikako ne izlazi između 11 i 16 sati. Idealno bi bilo između 10 i 17 sati s obzirom na to da rast temperature počinje već u jutarnjim satima, objasnila je Ćorić. 

Ćorić upozorava da ako osoba u tom razdoblju mora izaći van treba obratiti pozornost na odjeću i obuću, odjeća bi trebala biti što prozračnija, a vrlo je važno pokriti glavu. 

Hrana 


Preporučuje i da se tekućina nadoknađuje tijekom cijelog dana, i to ne samo u obliku napitaka nego i konzumacijom juha, variva i slično. 

- Ljeti se preporučuju salate, povrće kao sastavni dio ima vodu. Preporučuju se, recimo, krastavci ili lubenica. Tako se nadoknađuje tekućina, ali i minerali koje gubimo znojenjem, rekla je Ćorić. 

Rashlađene prostorije i simptomi 


Dolaskom visokih temperatura spas od njih tražimo i u klimatizacijskim uređajima, a Ćorić navodi da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bi trebala biti veća od sedam stupnjeva. 

- Ako namjeravamo izaći iz rashlađene prostorije, potrebno je oko dvadeset minuta ugasiti klimu i organizmu dati vremena da se prilagodi na povećanu temperaturu, kazala je. 

- Čim čovjek osjeti umor, vrtoglavicu, blagu smetenost, potrebno ga je staviti u rashlađenu prostoriju, maknuti sa sunca i početi rehidraciju. U slučaju gubitka svijesti potrebno je pozvati hitnu pomoć, rekla je Ćorić te objasnila kako postupati kada čovjek osjeti simptome vezane za  gubitak tekućine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!