Studenti medicine na raspolaganju sustavu

26.10.2020.

17:37

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Rade u smjenama po 8 sati, zadovoljni su. Kažu - osim što stječu korisna znanja - pomažu osoblju i rasterećuju sustav.
U novonastaloj situaciji vezanoj za epidemiju, odobrene su dodatne edukacije, kao i studentski rad. Oko 300 studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu prijavilo se za dobrovoljan rad i pomaganje pri obavljanju svih aktivnosti povezanih s koronavirusom.

Telefoni informativnog pozivnog centra za koronavirus zvone svake sekunde. Studenti se strpljivo javljaju i pozivateljima daju epidemiološke upute, a sve je to i dio njihove praktične nastave na fakultetu.

- Stvarno je dobro. Mi imamo osjećaj da stvarno pomažemo ljudima. Oni zovu, zabrinuti su. Jako je puno zaraženih. Teško im je objasniti samoizolaciju - tko treba, tko ne treba, što je bliski kontakt i slično. Mislim da je ovo jako korisno, priča studentica Adela Ranogajec. Pitanja su svakojaka, kaže student Luka Ostojić. Zovu i ljudi koji nemaju pitanje vezano za COVID-19.

- Studenti ovdje stječu znanje i vještine koje će im i više nego koristiti sutra ili za nekoliko mjeseci kad počnu raditi. Zato ovo smatraju jako važnim i iznimno su zadovoljni, tumači nastavnica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu doc. dr. sc. Vera Musil.

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu, osim za epidemiološke poslove i trijažu pacijenata pri ulasku u bolnicu, prijavili su se za pomoć pri uzimanju uzoraka te rad u tercijarnim centrima. Oni će, najavjluje dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica - proći obuku i biti raspoređeni na punktove koje vodi HZJZ u Novom Zagrebu i u samom zavodu u Rockfellerovoj.

Studenti anesteziološke sekcije sudjeluju u predtrijaži na ulasku u bolnicu Sv. Duh. Zapisuju se ovisno o svojim mogućnostima i rasporedu na fakultetu. Zasad sve dobro ide, ako netko odustane, ima spremnu zamjenu, kaže Lester Toni Dobrić iz Studentske sekcije za anesteziologiju i reanimatologiju Medicinskog fakulteta.

Rade u smjenama po 8 sati, zadovoljni su. Kažu - osim što stječu korisna znanja - pomažu osoblju i rasterećuju sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!