Studenti se vraćaju na fakultete!

28.05.2021.

19:23

Autor: HRT/Hina/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nastava na visokim učilištima može se održavati u predavaonicama, odnosno licem u lice, preporučili su u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

U predavaonicama se, navode, mogu izvoditi praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava te ostala nastava kod koje izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishode obrazovanja, uzimajući u obzir specifičnosti tih nastavnih procesa. Isto se tako u predavaonicama mogu održavati svi oblici ispita, kolokvija te drugi oblici provjere znanja i ishoda učenja.

Preporučuju kako kod navedene nastave i ispita u učionicama kada je god moguće treba inzistirati na manjim skupinama studenata u stalnom sastavu. HZJZ I MZO naglašavaju da se primjenjuju protuepidemijske mjere navedene u uputama od 31. kolovoza 2020. uz obvezu nošenja maski i razmak od najmanje 1,5 metra između svih prisutnih osoba.

Tijekom visokoškolske nastave u pojedinim specifičnim okružjima, primjerice u zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi ili sl., primjenjuju se protokoli tih ustanova, dodaju HZJZ i MZO.

Za okupljanje većeg broj studenta, kad se radi o sadržaju koji se ne može odraditi na daljinu, a zbog kraja akademske godine se ne može više odgađati, ističu da je nužno pridržavati se odluka Stožera CZ uz ograničenje od 100 sudionika te uz razmak, ako je moguće, od 2 metra (4 četvorna metra osobi) i obvezno nošenje maske.

Napominju da je uz navedeno potrebno razmotriti i hibridni oblik nastave, odnosno kombinaciju učioničke nastave i nastave na daljinu. Nadopuna se primjenjuje od 1. lipnja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!