Studentima djelomično subvencionirani troškovi stanovanja

22.12.2022.

12:57

Autor: M.M./Hina/HRT

Studentima djelomično subvencionirani troškovi stanovanja

Studentima djelomično subvencionirani troškovi stanovanja

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Središnji državni ured za demografiju i mlade subvencionirat će troškove stanovanja kod privatnih stanodavaca za 2206 redovitih studenata i to jednokratnim iznosom od 1875 kuna po studentu, a isplate se očekuju u prvom tromjesečju 2023., izvijestili su u četvrtak.

Subvencionirat će se troškovi stanovanja redovitih studenata koji su na provedenom natječaju studentskih centara za akademsku godinu 2022./2023. ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, ali se s obzirom na broj ostvarenih bodova nalaze na listi čekanja za subvencionirano stanovanje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

Za subvencionirano stanovanje su predviđena sredstva u iznosu od 4,136 milijuna kuna te će se sklopiti sporazumi s četiri županije: Splitsko-dalmatinskom, Primorsko-goranskom, Istarskom, Varaždinskom i Studentskim centrom u Zagrebu, a sredstva su usmjerena studentima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici i Bjelovaru.

U ostalim gradovima nije bilo studenata koji prema stečenim uvjetima nisu ostvarili smještaj u studentskim domovima. Zbog manjka kapaciteta u domovima određeni broj studenata je završio u privatnom smještaju čije cijene su rasle, kao i troškovi režija, što utječe na standard i budžet studenata. Ovom mjerom želi se omogućiti zadržavanje standarda i olakšavanje financijskog aspekta života studenata i njihovih obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!