Osobe s invaliditetom oslobađaju se sudskih pristojbi

20.04.2023.

Zadnja izmjena 14:24

Autor: Hina/HRT

210. sjednica Vlade RH

210. sjednica Vlade RH

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Vlada RH je na 210. sjednici donijela odluku kojom će u subvencionirane troškove energije uključiti kupce na centralnim toplinskim sustavima u Osijeku i Zagrebu. Odobreno je i keditno zaduženje Hrvatskih autocesta. U Sabor upućen prijedlog da se osobe s invaliditetom oslobađaju sudskih pristojbi. 

Subvencioniranje za centralno grijanje


Kako bi svi kupci koji toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode bili subvencionirani neovisno o priključku te kako bi se nadoknadila razlika u cijeni svim krajnjim kupcima iste kategorije, vlada je danas donijela odluku kojom će u subvencionirane troškove energije uključiti kupce na centralnim toplinskim sustavima u Osijeku i Zagrebu.

Među njima su škole, bolnice, fakulteti i tvrtke spojene na parovodnu mrežu i toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošnje tople vode.

Kreditno zaduženje HC-a


Vlada je odobrila i kreditno zaduženje Hrvatskih cesta od 116,7 milijuna eura radi financiranja projekata i plana poslovanja u 2023. godini te u tu svrhu odobrila državno jamstvo.

Sve osobe s invaliditetom ubuduće neće plaćati sudsku pristojbu


Konačnim prijedlogom izmjena Zakona o sudskim pristojbama, koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, oslobađaju se od plaćanja sudskih pristojbi sve osobe s invaliditetom.

- Zakonom se propisuju i oslobođenja od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, a status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje profesionalnu habilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, naveo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- Time se osobama sa invaliditetom omogućava lakše ostvarivanje prava na smanjenje sudskih pristojbi, dodao je.

U važećem zakonu propisan je iznos vrijednosti predmeta spora koji se uzima u slučajevima neodredive vrijednosti predmeta spora, a sada se izmjenama, dodatno, radi zaštite prava potrošača, propisuje da u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija, naknada štete ili bilo kakva isplata, taj iznos ne može prijeći 1.327.22 eura.

Novi kriteriji za stambeno zbrinjavanje povratnika 


S obzirom na rast cijena nekretnina te nemogućnost kupnje ponuđenih stanova po cijeni utvrđenoj trenutno važećom odlukom Vlade, na sjednici su odlukom utvrđeni novi kriteriji za kupnju stana radi stambenog zbrinjavanja povratnika bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutih područja, odnosno povećana je cijena metra četvornog neto stambene površine.

Tako izračun ponudbene cijene metra četvornog na priobalju može iznositi do 2350 eura (povećanje sa 2000 eura), u velikim gradovima i Gradu Zagrebu može iznositi do 2000 eura (povećanje s 1700 eura), a u ostalim dijelovima Hrvatske može iznositi do 1750 eura (povećanje sa 1.500 eura).

Javne pozive za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutim područjima, temeljem iskazanih potreba Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, raspisuje Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Cjepiva Uzbekistanu


Na sjednici je donesena i odluka o upućivanju humanitarne pomoći Uzbekistanu donacijom 288.000 doza cjepiva protiv COVID-19.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!