Plenković: Sljedeći tjedan revidirani podaci rasta na blizu 2% BDP-a

20.04.2023.

Zadnja izmjena 13:16

Autor: HTV/HRT

210. sjednica Vlade RH

210. sjednica Vlade RH

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Premijer Andrej Plenković podsjetio je u uvodu 210. sjednice Vlade na jučerašnje otvaranje Stonske obilaznice i dovršetak cestovnog povezivanja juga Hrvatske za koji je rekao da je važan strateški projekt. Zahvalio je svima koji su radili na njemu. Govorio je i o prošlotjednoj procjeni agencije Fitch i rekao da smo i dalje na 73% prosjeka razvijenosti EU-a. Za sljedeći tjedan je najavio revidirane projekcije rasta -  umjesto dosadašnjih predviđanja o rastu BDP-a za 0,7%, predviđa se rast od blizu 2%.

Sljedeći tjedan revidiranje prognoze rasta na 2% BDP-a


Podsjetio je da je prošloga tjedna agencija Fitch potvrdila Hrvatskoj kreditni rejting i da smo i dalje na najvišoj dosadašnjoj razini BBB+ uz stabilne izglede.

- Povećana je procjena rasta za 2023. Jasno su naznačili i koristi od članstva u europodručju, apsorpciju sredstava iz NPOO-a, višegodišnjeg financijskog okvira, paketa Vlade od 6,8 milijardi eura za građane i gospodarstvo. I mislim da je jako dobro da smo, prema zadnjim podacima, na 73% prosjeka razvijenosti Europske unije, rekao je Plenković.   

Dodao je da je Hrvatska prije sedam godina bila na 61%.

- Dakle, brzo ostvarujemo ciljeve koje smo si zadali u nacionalnoj razvojnoj strategiji. Ali u svakom slučaju, prepoznati su i smjer i sidro i reformski napori i otpornost na krizu što je jako dobro. 

Najavio je da će Vlada sjedećeg tjedna na sjednici donijeti revidirane prognoze koje će ići blizu 2% BDP-a.

"Zadnji korak u međunarodnom pozicioniranju"


Premijer je uvodno govorio i o posjetu glavnog tajnika OECD-a. 

Naglasio je da je za nas ulazak u OECD zadnji korak za međunarodno pozicioniranje.

Napori u borbi protiv antisemitizma


Plenković je izrazio zadovoljstvo što će ove godine i Vijeće židovske općine Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu, pa će biti jedna zajednička komemoracija. Podsjeća da Hrvatska ove godine predsjeda IHRO-om - Međunarodnim savezom sjećanja na holokaust, te na napore koje Hrvatska ulaže u borbi protiv antisemitizma. 

- Ocjenjujemo neprimjerenim jučerašnje istupe pojedinih oporbenih saborskih zastupnika prilikom rasprave o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Smatramo da je nedopustiv agresivni pristup, osobito prema predsjedniku Hrvatskoga sabora, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!