12:22 / 02.09.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Suci Vrhovnog suda podržali Marina Mrčelu

Marin Mrčela

Marin Mrčela

Foto: Dnevnik / HRT

Vrhovni sud među kandidatima za predsjednika tog suda podržao je aktualnog vršitelja dužnosti predsjednika suda Marina Mrčelu. Mišljenja sudaca nisu obvezujuća za predsjednika Milanovića što znači da ih on može i ne mora uzeti u obzir kada bude donosio odluku o svojem prijedlogu kandidata. Osim njih, svoje će neobvezujuće mišljenje idućih dana dati i saborski Odbor za pravosuđe. 


Prije svega, važno je naglasiti da danas objavljeno mišljenje sudaca nije obvezujuće za predsjednika Milanovića. Dakle, on ga može i ne mora uzeti u obzir. Obrazloženje će biti objavljeno u ponedjeljak, no sasvim je jasno da je velika većina sudaca Vrhovnog suda podržala aktualnog vršitelja dužnosti predsjednika tog suda Marina Mrčelu. Međutim, to u pravnom smislu ne može poljuljati već poznatu odluku predsjednika Milanovića da njegov kandidat bude Radovan Dobronić, javnosti napoznatiji po presudi u slučaju Franak, a reakcije je u posljednih mjesec dana je izazivala i činjenica da se protiv njega vodi stegovni postupak zbog neispunjavanja godišnje sudačke norme. Spomenimo i to da ostala 3 kandidata danas nisu podržana, a to su Lana Peto Kujundžić, Šime Savić i Barbara Gundić. Ono što slijedi je sjednica saborskog Odbora za pravosuđe, čiji će članovi dati mišljenje koje će za predsjednika Milanovića također biti neobvezujuće. Kako doznajem, ta bi se sjednica mogla održati u idućih 10 dana. A nakon što dobije sva mišljenja, predsjednik Milanović će službeno svoga kandidata predložiti Saboru, iako već neko vrijeme znamo da će to biti upravo Radovan Dobronić, nakon što njegov prijedlog Zlate Đurđević krajem lipnja nije izglasan. O predloženom će kandidatu potom rapravljati i glasovati saborski zastupnici i donijeti konačnu odluku. Iako se uoči ljetne stanke spominjala mogućnost održavanja izvanredne sjednice, doznajem da je ipak izglednije kako će se ta točka naći na dnevnom redu u okviru redovne sjednice, koja počinje 15. rujna, izvijestio je Šime Vičević.


- Na današnjoj Općoj sjednici Vrhovnog suda razmatrani su programi i životopisi kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda Republike Hrvatske. Na općoj je sjednici bio prisutan 31 sudac. Kandidata dr. sc. Marina Mrčelu podržalo je 29 sudaca. Kandidata mr. sc. Radovana Dobronića podržala su četiri suca. Ostali kandidati nisu podržani. Dva suca nisu podržala niti jednog kandidata. Mišljenje Opće sjednice s obrazloženjem bit će objavljeno u ponedjeljak, navode iz Vrhovnog suda.

Podsjetimo, nakon što krajem lipnja prijedlog Zlate Đurđević u Saboru nije izglasan, na ovaj treći poziv javilo se šestero kandidata, a njih petero je ispunilo uvjete. Kandidati su sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić, aktualni v.d. predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela i sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić, zagrebački odvjetnik Šime Savić te Barbara Gundić iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. 


Svoje će neobvezujuće mišljenje dati i članovi saborskog Odbora za pravosuđe. Termin sjednice još nije zakazan, a kako HTV-ov Šime Vičević doznaje ona bi se mogla dogoditi kroz 10-ak dana.

- Tek kad predsjednik Milanović dobije sva neobvezujuća mišljenja, on će službeno svojeg kandidata predložiti Saboru no već se zna da će to biti sudac Dobronić. Inače javnosti najpoznatiji po presudi iz 2013. u slučaju švicarskog franka. Dosta reakcija u javnosti izazvala je i činjenica da se nad njim vodi stegovni postupak zbog neispunjavanja godišnje sudačke norme. Iako se uoči ljetne saborske stanke spominjala mogućnost izvanredne sjednice, kako doznajem, puno je vjerojatnije da će ova točka biti u okviru redovne sjednice koja počinje 15. rujna, javio je Šime Vičević za podnevni Dnevnik.


-  U cijelom mehanizmu izbora ima malo politike, ali to je zato da vrhovni sud i suci ne bi sami upravljali time. Tu treba postaviti određene granice. Neovisnost pravosuđa da, ali potpuna neovisnost i potpuna neodgovornost, e brate mili, toga nema nigdje. Ako to većina u Saboru želi, neka tako napravi, ali to će morati objasnit hrvatskoj javnosti za sada vidim da nitko nije, a ima uvijek zluradih i zločestih ljudi koji blate gospodina Dobrovića ni kao stručnjaka ni kao osobu, izjavio je jučer u Sisku predsjednik Republike  je Zoran Milanović.

- Jesmo li bliže pitanju rješenja što se vas tiče predsjednika Vrhovnog suda nego što smo bili prije dva tjedna? Nije se ništa posebno dogodilo u dva tjedna, nismo još imali ni parlamentarnu većinu, smatra premijer Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!