Optužnica protiv Pripuza drugi put vraćena na doradu

01.03.2023.

Zadnja izmjena 14:01

Autor: V.K./HRT/Hina

Petar Pripuz

Petar Pripuz

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Zagrebački županijski sud po drugi je put vratio na doradu optužnicu protiv poduzetnika Petra Pripuza, njegova sina Ante i još 10 optuženih. Tužiteljstvo ima rok od dva mjeseca da je dorade. Terete se da su od 2012. do 2017., trgujući metalnim otpadom, izvlačili novac i izbjegavali plaćati porez. Navodno je iz Pripuzove tvrtke Cezar izvučeno oko 40 milijuna kuna a država je oštećena za oko 5 milijuna kuna PDV-a.


Nobilo: USKOK-u dana šansa na častan uzmak


- Optužno vijeće je vratilo optužnicu u istragu s obrazloženjem da dokazi i obrazloženje ne potvrđuju bitna obilježja kaznenog djela. U dodatnom roku od dva mjeseca ne trebaju novi dokazi, nego treba pokušati napraviti suvislu optužnicu, izjavio je Branitelj Petra Pripuza, odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilu se čini "da je to nemoguć zadatak, jer priloženi dokazi ne potvrđuju tezu da su Petar Pripuz i ostali počinili kazneno djelo". Uskok je dobio zadatak, dodao je Nobilo - "dobio zadatak koji ne može izvršiti i dan im je častan uzmak". Analizu sutkinje nazvao je "briljantnom".

USKOK čeka pisano obrazloženje


- Moram priznati da mi iz usmenog izlaganja Vijeća nisu jasni razlozi zašto se optužnica vraća. Nisu ni dane upute koje bi konkretne radnje trebalo provesti. Međutim, vidjet ćemo iz pisanog obrazoloženja odluke u kojem bi smjeru trebalo optužnicu doraditi, izjavio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Mario Grubišić

Prvo vraćanje optužnice


Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je Uskoku u prosincu 2020. optužnicu protiv Pripuza i ostalih okrivljenika i dalo rok od šest mjeseci da ju dorade. Nobilo je tada ocijenio da je ''optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena'' te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Nadodao je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.

Uskok tereti Pripuza da je od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, plaćajući njihovim tvrtkama željezo koje je već kupio direktno od dobavljača. Na taj je način, tvrdi Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.

Petar Pripuz i njegovi suoptuženici su u lipnju prošle godine na suđenu za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!