Turudić: Cilj Milanovića je zastrašiti i uvrijediti, ne bojim ga se

15.04.2023.

10:13

Autor: Studio 4/HRT/IMS/J.L./V..G.

Ivan Turudić

Ivan Turudić

Foto: HTV / HRT

Teške riječi pale su između Milanovića i Turudića. Predsjednik je suca Visokog kaznenog suda nazvao političkom propalicom koja je zahvaljujući HDZ-u napredovala bez ikakvih preporuka, a Turudić je Milanoviću poručio da mu je moralni integritet upitan. 

Smatram da nisam niti jednom riječju uvrijedio predsjednika države, on je mene vrijeđao na osobnoj razini. Mislim da to nije bila dvosmjerno vrijeđanje, to je jednostavno njegov način komunikacije. On tako komunicira s većinom ljudi, rekao je sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić za emisiju "Studio 4" komentirajući prozivke predsjednika Milanovića.

Istaknuo je da se radi o neprimjerenim i neargumentiranim napadima. Cilj Milanovića je, ističe, samo zastrašiti i uvrijediti.

-  Mene ne može ni jedno ni drugo. Ne bojim ga se, ja sam na njega otporan, rekao je. Ustvrdio je da su Milanovićeve uvrede nepotrebne i ne postižu učinak.

Smatra kako Milanović ima potrebu za dominacijom. 

- Počelo je 2014. kada sam bio predsjednik sudskog vijeća koje je predalo udbaške ubojice u Njemačku, koji su odgovorni za smrt Đurekovića 1983. Onda je počeo sa salvom uvreda na osobnoj razini. Svim se silama upro da ne prođem za predsjednika Visokog kaznenog suda. Sve je motivirano njegovom mržnjom prema meni, dodao je.

Složio se s konstatacijom da je pravo i dužnost predsjednika RH propitivati, rekavši da je njegova ustavna ovlast da harmonizira sve tri vlasti, ali on ih, kaže, disharmonizira, na razini neprimjerenoj javnom prostoru.

Cilj Milanović je zastrašiti i uvrijediti. Mene ne može ni jedno ni drugo. Ne bojim ga se, ja sam na njega otporan.

Ivan Turudić

Bolesno pravosuđe


Pravosuđe u Hrvatskoj je bolesno i bremenito problemima, ističe Turudić.

- Nužno treba brzi i efikasni lijek. Način na koji to radi predsjednik države sigurno neće pripomoći ozdravljenju pravosuđa. Postiže upravo suprotan učinak. A što se tiče izvršne vlasti, ja smatram da ne rade dovoljno. Mislim da bi situacija trebala biti bolja. Međutim, ne može im se zamjeriti loša namjera. Ministar Malenica se trudi, neki pomaci su napravljeni, ali dug je put pred nama ako se želi postići brzo i učinkovito pravosuđe, naglasio je.

Korupcija i sporost najčešća su zamjerka hrvatskog pravosuđa.

- Ne može biti bolja percepcija nakon ovakvih poruka koje šalju predsjednik i drugi akteri iz javnog prostora. Najlakše je pljuvati po sudstvu, koje nema nikakve mogućnosti da se brani. Predsjednik sam govori da je njegov posao da kritizira i proziva. On ne poštuje pravomoćnu sudsku presudu. Tko je on da priznaje ili ne priznaje sudske odluke? Tako je bilo s predajom ljudi u Njemačku, tako je sad s njegovim bliskim prijateljem koji je osuđen na zatvorsku kaznu, kaže Turudić.

Jesu li suci nedodirljivi?


Kazao je kako suci nisu nedodirljivi.

- To je jedna frazetina da su suci nedodirljivi - koja nije točna, koja služi za dnevno-političke argumente. Suci su kontrolirani više i od izvršne i zakonodavne vlasti. Kontrolirani su od strane Visokog i Ustavnog suda te Europskog suda za ljudska prava.

Turudić smatra da sudac ima pravo na svoj privatan život, ali naglašava da moraju voditi računa o svom dignitetu.

- To je političko iživljavanje predsjednika države nada mnom. Ja nisam političar pa to ne može biti politički obračun. On mene napada, ja se branim. Čudi me da nema reakcije predsjednika Vrhovnog suda na jedan takav napad koji konstantno vrši na mene. Jučer je spomenuo suca Mrčelu ničim izazvan. 

Ističe kako ima podršku svojih kolega.

- Predsjednik Vrhovnog suda se boji Milanovića, on ga je postavio na to mjesto i ne može biti neposlušan prema njemu. Jučer je promptno reagirao na suca s Krka koji je radi zlovolje odgodio ročište. O Milanovićevim bestijalnim napadima do danas se nije očitovao. Napao je premijera i ministra pravosuđa da nisu reagirali na palež automobila sutkinje u Osijeku. Reagirali su i to vrlo brzo. Predsjednik države nije o tome ništa rekao, ali predsjednik Vrhovnog suda nema potrebu to komentirati, ističe Turudić.

Predsjednik Vrhovnog suda se boji Milanovića, on ga je postavio na to mjesto i ne može biti neposlušan prema njemu.

Ivan Turudić

Zastare najveći problem


Govorio je o uvjetima rada sudaca i naglasio da postoji niz problema - od plaća sudskih službenika namještenika, materijalnih uvjeta, plaća sudaca prvog stupnja, neefikasnog sustava imenovanja sudaca, poremećenog sustava plaća.

- Nisu ni suci nevini, postoje oni koji to ne bi trebali biti i koji ne služe na čast profesiji, rekao je.

Smatra da bi za efikasniji sustav trebalo bi uravnotežiti plaće koje su neprimjerene, promijeniti mrežu sudova i još niz stvari, i to što prije.

Naglasio je da su zastare najveći problem sustava.

- Događaju se dnevno, u kapitalnim predmetima, gube se stotine milijuna kuna.

Ustvrdio je da postoji dnevni pritisak javnosti na pravosuđe, neki suci ga slušaju, ali to nije dobro.

- Treba raditi po zakonu i osjećaju pravde i pravičnosti, no svaki sudac treba biti spreman donositi nepopularne odluke, suci se ne smiju prilagođavati mišljenju javnosti, rekao je.

Za kraj je ustvrdio da Milanović u svakom sljedećem istupu mora nadmašiti samog sebe te da je svaki njegov nastup za njega veliki problem.


Zastare su najveći problem sustava. Događaju se dnevno, u kapitalnim predmetima, gube se stotine milijuna kuna

Ivan Turudić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!