Beroš o slučaju trudnice - dijete treba pokušati liječiti, no nema jamstva za uspjeh

06.05.2022.

20:10

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Beroš o slučaju trudnice - dijete treba pokušati liječiti, no nema jamstva za uspjeh

Beroš o slučaju trudnice - dijete treba pokušati liječiti, no nema jamstva za uspjeh

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je slučaj trudnice Mirele Čavajde koja u šestom mjesecu trudnoće nosi dijete s tumorom na mozgu. Rekao je kako je stručno mišljenje liječnika iz KBC-a Zagreb da njezino nerođeno dijete ima šanse za život, odnosno za liječenje. 

Ispred Sabora - organizacije civilnog društva daju podršku Mireli Čavajdi čije nerođeno dijete ima tumor na mozgu. Pravo na pristup zdravstvenoj skrbi nije i ne može biti svjetonazorska borba, poručuju.

- Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajući skrb o trošku HZZO-a koje će osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim metodama i standardima medicinske struke, rekla je Branka Brzić Jagatić, udruga Roda.

Ministar zdravstva suosjeća s Mirelom Čavajdom i njenom obitelji zbog svega što prolaze i što ih čeka. Budući da je iz četiri bolnice dobila odbijenice za prekid trudnoće osnovano je sedmeročlano stručno povjerenstvo zagrebačkog KBC-a.

- U ovom trenutku njihov stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. I svi liječnici na ovom svijetu koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na način o mogućnostima koje su nam dostupne za liječenje. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Ovih je dana, kaže, za mišljenje pitao 40-ak ginekologa.

- U ovom trenutku osim što znamo da postoji tvorba u glavi malog djeteta, ne znamo o čemu se radi. Ne znamo da li se radi o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru, da li se radi o krvarenju, mi ne znamo o čemu se radi, istaknuo je Beroš. 

Ministar tvrdi da se prema postojećem zakonu u Hrvatskoj može i mora provesti prekid trudnoće i nakon 10. tjedna ako postoje specifični medicinski razlozi.

Bolnica Sveti Duh smatra da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće, ali postupak, kažu, ne mogu provesti. U toj se bolnici inače svi ginekolozi pozivaju na priziv savjesti.

Ravnateljica Svetog Duha stoji uz nalaz da je riječ o teškoj malformaciji ploda s vjerojatno kratkim životnim vijekom.

- Imam neformalna saznanja da je komisija u Sloveniji donijela istu odluku kao i mi. Dakle, slovenska komisija je zaključila da su oštećenja dovoljna da postoji indiikacija za prijevremeni prekid trudnoće, rekla je Ana-Maria Šimundić.


Ministra su novinari pitali i kako komentira da žene na takve vrste zahvata odlaze u Sloveniju.

- Ja to smatram iznimno lošim, napravit ću sve da to izmijenim. Ali moramo pri tome biti krajnje oprezni. Najvažnije je da li neko dijete ima stanje spojivo sa životom ili nije. Ako je onako kako kaže struka da ovo dijete ima šanse za liječenje ja vas pitam što bi bilo da je otišla u Sloveniju, kaže Beroš. 

Iako domaća struka kaže da ima šanse za liječenje, nitko ne želi nagađati kakve su šanse djeteta za normalan život. Mučna situacija Mirele Čavajde ponovno je otvorila i pitanje zašto većina hrvatskih ginekologa ne želi raditi pobačaje.

Ustavni sud naložio je još 2017. da se u dvije godine postojeći zakon koji regulira prekid trudnoće osuvremeni i učini provedivijim. Pet godina je prošlo promjena nema. Opozicija je danas krenula u akciju.

- Mi smo prikupili potpise od gotovo svih opozicijskih klubova kako bi se naš zakon o medicinskom prekidu trudnoće našao na raspravi u Saboru već sljedeći tjedan, rekla je Sabina Glasovac, SDP.

Država mora osigurati elemente da svatko, i ti koji se pozivaju na priziv savjesti i ovi koji hoće prekid trudnoće, ostvare svoja prava. I nadalje vam želim reći u kontekstu općih zbivanja, to je moja generalna poruka, da nitko živ u Hrvatskoj ne razmišlja o restrikciji daljnjeg prekida trudnoće. 

Odvjetnica Mirele Čavajde telefonski nam je rekla da danas podnosi prigovore koji se upućuju drugostupanjskoj komisiji. Malo je vremena ostalo, njezin je zahvat u Sloveniji dogovoren u utorak, za četiri dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!