Beroš: Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete

06.05.2022.

12:55

Autor: HRT/IMS

Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Foto: HTV / HRT

U vezi sa slučajem 39-godišnje majke čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je stručno mišljenje komisije da bi trebalo pokušati liječiti dijete, ako porođaj prođe dobro. Prethodno je ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo da je riječ o kompleksnom slučaju. Mirela Čavajda, kojoj je u šestome mjesecu trudnoće utvrđeno da nosi dijete s malignim tumorom na mozgu, obavila je pregled u zagrebačkoj bolnici Merkur. Sve bolnice u Zagrebu, kojima se obratila, odbile su obaviti prekid trudnoće nakon što je doznala da je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu. Pokrenula je proceduru u Sloveniji gdje su nakon pregleda rekli da je dijagnoza vrlo loša, da tu nema ništa sporno i da je odluka na roditeljima. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je žaljenje i duboko suosjećanje s Mirelom Čavajdom i njezinom obitelji. 

- Komunikacija mora biti primjerena, etička, empatična i stručna. Da je riječ o jednoj ustanovi, mogao bih posumnjati u neadekvatno ponašanje, ali s obzirom na to da je riječ o njih četiri, ne mogu reći da je bilo neadekvatnog postupanja, rekao je. 

Zatražio je očitovanje svih zdravstvenih ustanova i sagledat će postoje li elementi po kojima bi trebala postupati zdravstvena inspekcija.

- Kada je riječ o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, u čl. 22 st. 2 navodi se da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kada postoje specifični medicinski uvjeti - ugroženost majke ili čeda. Provodi se inducirani porođaj u slučaju iznad 22. tjedna trudnoće, rekao je. 

Još se ne zna se o kakvom je tumoru riječ u ovom konkretnom slučaju - malignom, dobroćudnom tumoru, krvarenju...

Rekao je da je u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj formirana drugostupanjska komisija. Podsjetio je na slučaj iz Rijeke od prije godinu dana kada su liječnici gospođu uputili u Sloveniju, naglasivši da je to neprihvatljivo.

- Ministarstvo je reagiralo, donijeli smo ovlaštenje drugostupanjske komisije koja bi rješavala sve dvojbene slučajeve, dodao je. 

Očekivao je da će stići upit odvjetnice ili gospođe Čavajde drugostupanjskoj komisiji. To se nije dogodilo, a rok za podnošenje žalbe na prvostupanjsku odluku je tri dana. 

- Naložio sam, s obzirom na to da su prvostupanjske komisije dobile dokumentaciju, da se odrede najrelevantnije stvari te postoje li terapijske opcije, rekao je.

- Prema do sada dostupnoj medicinskoj dokumentaciji, stručno mišljenje komisije je da je u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje, ako porođaj prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvom procesu se radi, kakav je tumor i je li riječ o krvarenju, i tek se onda mogu poduzeti daljnji koraci. Nema zastoja cirkulacije likvora, što je značajno, nema razvoja hidrocefalusa. Njihovo je stručno stajalište da bi trebalo pokušati liječiti dijete i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju razmišljati na sličan način, rekao je. 

Dodao je da nitko ne garantira uspjeh liječenja. 

- Osnovni prijepor na svim prvostupanjskim komisijama je bilo to jesu li sigurni da je stanje nespojivo sa životom ili nisu. Stručno povjerenstvo od sedam članova s KBC-a Zagreb mišljenja je da je spojivo, rekao je.

Na pitanje novinara zašto je gospođa Čavajda čekala toliko dugo, rekao je da ne zna te da joj je u KB-u Sveti Duh pružena psihološka pomoć.

-  Nije bila potpuno zanemarena. Ako je bilo grešaka u komunikaciji, netko će snositi sankcije, kazao je.

Beroš je kazao da očitovanja zdravstvenih ustanova danas pristižu.

Dodao je da kao svoj poraz doživljava da žene koje imaju to pravo u Hrvatskoj na zahvate idu u bilo koju drugu državu te će napraviti sve da to promijeni.

Istaknuo je da u Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece postoji pravo na prekid trudnoće.

Naglašava da ravnatelji bolnica imaju obvezu, ako se svi ginekolozi u ustanovi pozivaju na priziv savjesti, organizirati izvanbolničke ginekologe. 

- Država mora osigurati elemente da svatko, i oni koji se pozivaju na priziv savjesti, i oni koji žele prekid trudnoće, ostvare svoja prava, rekao je.

Poručio je da nitko ne razmišlja o restrikciji prekida trudnoće te da hrvatski zakon koji regulira prekid trudnoće nije restriktivan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!