Obrana traži vraćanje postupka protiv Glavaša na sud u Osijeku

05.07.2021.

07:20

Autor: T.V./HRT

Suđenje Branimiru Glavašu

Suđenje Branimiru Glavašu

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Obrana Branimira Glavaša na početku ponovljenog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu zatražila je da se suđenje preseli iz Zagreba u Osijek. Riječ je o postupku u kojem se nekoliko optuženika tereti za ratne zločine nad civilima u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' u Osijeku 1991. Suđenje je počelo iznova zbog izmjene sudskog vijeća.


Naime, sutkinja Tanja Pavelin, koja je vodila prethodno suđenje, izabrana za sutkinju Visokog kaznenog suda. Sudskim vijećem u ponovljenom suđenju Glavašu i suoptuženicima predsjeda sudac Dražen Kevrić.

Na početku današnjeg ročišta Glavaševa je obrana zatražila prebacivanje tog sudskog postupka sa Županijskog suda u Zagrebu na Županijski sud u Osijeku. Kao razloge su naveli prestanak postojanja razloga zbog kojih je slučaj s osječkog Županijskog suda prebačen na zagrebački te činjenicu da svi optuženi imaju prebivalište na području grada Osijeka, kao i većina svjedoka,  a i većina njihovih branitelja ima pisarnice u Osijeku. 

- U 14 godina promijenile su se okolnosti za odluku da se sudi u Zagrebu, jer Branimir Glavaš više ne sudjeluje u aktivnom političkom životu, da ne govorimo o načelu ekonomičnosti, jer svi akteri prebivaju ili borave u Osijeku. Nekoliko rasprava nije održano jer pojedinci nisu bili u financijskoj mogućnosti doputovati u Zagreb. Potrošili smo četiri godine, a da se nismo pomaknuli s mjesta, poručio je odvjetnik Filip Glavaš

Predsjednik sudskoga vijeća je rekao kako će spis uputiti Visokom kaznenom sudu koji će zatim odlučiti o zahtjevu obrane. Time je i završeno današnje ročište.

Filip Glavaš: Očekivana odluka sudskoga vijeća

Odvjetnik Branimira Glavaša, inače njegov sin Filip Glavaš koji je na početku ovog suđenja bio osnovnoškolac, nakon ročišta je dao izjavu novinarima. Kaže kako je očekivao ovakvu odluku sudskoga vijeća jer je takav zakon i Visoki kazneni sud je neposredno viši sud i Županijskom sudu u Zagrebu i Županijskom sudu u Osijeku.

- Ja moram naglasiti da je obrani Branimira Glavaša u interesu da se ovaj postupak što prije okonča i ovaj je zahtjev išao u tom smjeru. Dakle mi smo podnijeli zahtjev za prijenosom mjesta nadležnosti sa Županijskog suda u Zagrebu na Županijski sud u Osijeku budući da smatramo da će se u Osijeku taj slučaj brže i efikasnije provesti. Ja smatram da bi Visoki kazneni sud morao uvažiti ovaj zahtjev i vratiti suđenje na Županijski sud u Osijeku, rekao je odvjetnik Glavaš. Rekao je da njihov zahtjev nije pokušaj odugovlačenja postupka.

Branimir Glavaš podnio kaznenu prijavu USKOK-u protiv predsjednika visokog Kaznenog suda

Na zahtjev okupljenih novinara, izjavu je dao sam Branimir Glavaš. Kaže kako ga sad brani njegov sin ali se nada da ga neće jednoga dana braniti i njegov unuk, aludirajući time da dužinu sudskog procesa. Ustvrdio je da se radi o jednom klasičnom montiranom procesu.

- Radi se o jednom klasičnom montiranom procesu koji je montiran u fazi pretpristupnih pregovara u cilju zaključivanja Poglavlja 23 gdje je hrvatsko pravosuđe trebalo bildati mišiće i dokazivati kako je u stanju procesuirati ratne zločine, ustvrdio je Glavaš ustvrdivši da je njegov slučaj bio testni slučaj. 

Glavaš je rekao da je prije početka današnjeg ročišta bio u USKOK-u gdje je podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika visokog Kaznenog suda Željka Horvatovića.

- O sadržaju kaznene prijave ne mogu govoriti jer su uskočke istrage tajne. Radi se o djelu iz nadležnosti USKOK-a i to je sve što vam u ovom trenutku mogu reći,. poručio je Branimir Glavaš. 

Glavaš odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba

Prethodno suđenje u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, a poslije utemeljitelj i saborski zastupnik HDSSB-a, od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je Branimiru Glavašu u svibnju ove godine sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika koje mu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!