Sutkinja poručila Kopitzu: Materijalno vam je bilo važnije od života vlastite djece

07.06.2022.

09:35

Autor: HRT/Hina

Harald Kopitz

Harald Kopitz

Foto: HRT / HTV

Ubojica svoje troje djece, Austrijanac Harald Kopitz, na zagrebačkom Županijskom sudu nakon dvosatnog suđenja kažnjen je s 50 godina zatvora. U vjerojatno najkraćem suđenju u povijesti hrvatskog pravosuđa Kopitz je, iza zatvorenih vrata, priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo. Nepravomoću presudu objavila je sutkinja Iva Gradiški Lovreček. Za svako pojedinačno ubojstvo dosuđeno mu je 27 godina zatvora, što je objedinjeno u maksimalnu kaznu od 50 godina.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Iva Gradiški Lovreček poručila je Haraldu Kopitzu (57), obrazlažući presudu, da su mu materijalne vrijednosti bile važnije od dječjih života.

- Vaša oproštajna poruka koju ste ostavili na stolu uz iznimno skupu bocu šampanjca dokazuje da su vam materijalne vrijednosti bile važnije od života. Kao majci i sutkinji neshvatljivo mi je da ste vašu djecu lišili života u trenutku kad se vama više nije živjelo jer ste ostali bez materijalnih dobara na koje ste navikli, kazala je u utorak sutkinja.

U obrazloženju presude kazala da je Kopitz napravio dva poteza zbog kojih je njegov zločin okrarakteriziran kao teško ubojstvo. Prvi je činjenica da je ubio troje nemoćne djece, a drugi način na koji je to učinio.

Tijekom suđenja je potvrđeno da je Kopitz dao djeci izmrvljene tablete s kakaom koji su obično pili pred spavanje, čime je, prema riječima sutkinje, potpuno zloporabio povjerenje koje su djeca imala u njega.

- U tom času bili ste jedni jamac njihovih života i ona su vam beskrajno vjerovala. Vi ste tri male osobe na podmukao način lišili života na početku njihovog životnog puta i uskratili im budućnost, a njihovoj majci ste uzeli najveću vrijednost, dok posljedice osjeća i cijela ova zajednica, kazala je.

Sutkinja je naglasila kako je samo najveća moguća kazna od 50 godina primjerena za zločin koji je počinio.

- Ovo nije poruka samo vama kako biste shvatili što ste učinili, već i današnjem, sve više materijalnom i konzumerističkom društvu da shvati da je život najveća vrijednost, zaključila je.

Branitelj po službenoj dužnosti najavio žalbu

Harald Kopitz je u vjerojatno najkraćem suđenju u povijesti hrvatskog pravosuđa priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo nakon što je javnost bila isključena sa dvosatnog suđenja zbog zaštite dostojanstva djece i njihove majke.

Nepravomoćno osuđenom austrijskom državljaninu je za svako pojedinačno ubojstvo dosuđeno po 27 godina zatvora, što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a dužan je platiti preko 53.000 kuna troškova kaznenog postupka i troškove odvjetnika koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Kopitzov branitelj Marko Ivica kazao je nakon izricanja presude da je ovaj slučaj bio iznimno mučan te da će podnijeti žalbu. Protivit će se i imovinsko-pravnom zahtjevu kojim obitelj može od Kopitza tražiti odštetu zbog ubojstva djece, a otkrio je da je Kopitz izrazio želju služiti kaznu u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo Kopitza tereti da je 24. rujna 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, "s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela".

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke te da je radio za više velikih kompanija kao financijski konzultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je kako je Kopitz u trenutku zločina bio smanjeno ubrojiv te da pati od narcističkog poremećaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!