07:28 / 29.09.2021.

Autor: HRT

Haraldu Kopitzu određen istražni zatvor; Istraga tajna?

Haraldu Kopitzu određen istražni zatvor

Haraldu Kopitzu određen istražni zatvor

Foto: Marko Prpic/Zeljko Hladika / PIXSELL/HRT

Harald Kopitz, osumnjičen za ubojstvo svoje troje djece, danas je doveden sucu istrage te mu je određen istražni zatvor. 

- Radi se o najtežim kaznenim djelima, kaznenim djelima kvalificiranog ubojstva za koje su predviđene i najteže kazne. Radi se o kazni dugotrajnog zatvora, a s obzirom da postoji sumnja da su počinja tri takva djela, onda je moguće izreći i kaznu zatvora od 50 godina kao maksimalnu kaznu. Što se tiče trajanja istražnog zatvora, s obzirom da se radi o djelima koja su iz nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, istražni zatvor može trajati tijekom istrage šest mjeseci, a ukupno trajanje tijekom postupka može trajati tri godine do donošenja nepravomoćne presude, rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Istraga nije javna

- U ovom trenutku nemam informacija da bi istraga bila proglašena tajnom, o tome odlučuje državni odvjetnik, dakle tijelo koje vodi postupak. Načelno istraga je nejavna, ali se ona može proglasiti tajnom u cijelosti ili u nekom njezinom dijelu, dodaje.

Ako se postupak proglasi tajnim, to znači da je isključena opća javnost, ističe. 

Razlozi za proglašenje postupka tajnim mogu biti razlozi za zaštitu privatnog obiteljskog života samog okrivljenika, žrtve ili nekog drugog sudionika u postupku, zaštita javnog reda i mira, razlozi čuvanja tajne, objašnjava Devčić.

Istražni zatvor

Za istražni zatvor, navodi, nekoliko je osnova - opasnost od mogućeg utjecaja na svjedoke, opasnost od mogućeg ponavljanja kaznenog djela na slobodi, a tu su i oni razlozi koji se u pravilu u ovakvim slučajevima primjenuju, a to je tzv. uznemirenje javnosti uslijed teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Može li se očekivati brži završetak istrage, teško je kaže prognozirati, ali s obzirom na dokaze koji su do sada prikupljeni, može se očekivati da će ići relativno brzo.

"S unaprijed stvorenom namjerom lišio života svoje troje djece"

Tužiteljstvo je nakon Kopitzova ispitivanja i pokretanja istrage izvijestilo da ga tereti za tri kaznena djela teškog ubojstva jer je "s unaprijed stvorenom namjerom lišio života svoje troje djece".

Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

- Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju obranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja, kazao je ranije odvjetnik.

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja kaznenog djela.

Ubojica je službeno uhićen u ponedjeljak navečer nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče, gdje je ranije istog dana doveden iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubojstvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

Na jučerašnjem ispitivanju branio se šutnjom

Državno odvjetništvo, istaknula je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Albina Tisanić, pokrenulo je istragu zbog triju kaznenih djela teškog ubojstva na podmukao način. Na jučerašnjem prvom ispitivanju u tužiteljstvu Kopitz se branio šutnjom, otkrio je njegov odvjetnik prema službenoj dužnosti Marko Ivica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!