15:55 / 20.09.2018.

Autor: Hina

Suđenje Lovrić Merzel počelo iznova pred novim sudskim vijećem

-

-

Foto: - / -

Novim sudskim vijećem predsjedava sudac Vjeran Blaćeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić. On je odbijao prihvatiti Uskokovu nagodbu s Željkom Žužićem.
Suđenje bivšoj SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel u četvrtak je formalno krenulo ispočetka pred novim sudskim vijećem, a optuženi su još jednom odbacili Uskokove optužbe za korupciju.

- Žužić: 100.000 eura donio sam Marini Lovrić Merzel u koverti
- Lovrić Merzel odbacila krivnju za višemilijunske malverzacije
- Zaplet oko suđenja Marini Lovrić Merzel - traže izuzeće Turudića
- Potvrđena optužnica Marini Lovrić Merzel

Novim sudskim vijećem predsjedava sudac Vjeran Blaćeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoki s 'pokajnikom' Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao 100.000€ mita.

Žužić je nakon priznanja s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine, no Turudić ju nije prihvaćao uz objašnjenje da je uvjetna kazna nesrazmjerna nedjelu za koje ga terete.

Uskok je zbog toga u dva navrata podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koje je Vrhovni sud usvojio ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Nakon što je Turudić, usprkos takvom zaključku Vrhovnog suda u ožujku ponovno odbio nagodbu Vrhovni sud je krajem svibnja ponovno zaključio da Turudić nije smio odbiti nagodbu. No, taj put je viši sud samostalno potvrdio Žužićevu presudu na temelju ranijeg sporazuma.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

U svom svjedočenju na početku suđenja krajem lipnja Žužić je potvrdio da je bivšoj županici u ljeto 2011. dao 100.000 eura mita za kupnju udjela u Cestama Sisak. No, s obzirom da je suđenje krenulo iznova Žužić će morati ponovno svjedočiti pred novim sudskim vijećem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!