09:23 / 21.10.2019.

Autor: HRT

Suđenje Smiljani Srnec, vještaci našli otiske nepoznatog muškarca

-

-

Foto: - / -

Prema nalazu vještaka Smiljana Srnec je u vrijeme ubojstva sestre Jasmine bila ubrojiva. Također, vještaci su pronašli i otiske nepoznate muške osobe.
Na Županijskom sudu u Varaždinu održano je treće ročište u suđenju Smiljani Srnec koja se tereti da je prije 19 godina tupim predmetom ubila svoju sestru Jasminu i njeno tijelo sakrila u hladnjak. Pred sucem varaždinskog Županijskog suda Tomislavom Brđanovićem iskaz su dali psiholog Romel Krajačić i psihijatar Goran Arbanas iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče.

Forenzičari su u svom nalazu su unutar škrinje pronašli komadić gumene rukavice na kojoj je Smiljanin otisak. Uz to, pronađen je i DNK Katarine Dominić kao i neidentificirane muške osobe.

U nalazu vještaka navedeno je da okrivljena Smiljana Srnec ima niži prag tolerancije, latentnu agresivnost, mogućnost pretjeranih impulzivnih reakcija, opsesivne crte i disocijalni poremećaj ličnosti te da ne pokazuje kajanje za neke postupke. Goran Arbanas je ustvrdio da je okrivljena bila ubrojiva u vrijeme ubojstva. Prema medicinskoj dokumentaciji Srnec je 1996. patila od nesanice, 2003. od depresije, a 2011. od anksioznosti.

Rasprava je nastavljena čitanjem iskaza nekoliko svjedoka. Među njima je i onaj Đurđe Horvat, ravnateljice OŠ Mala Subotica u vrijeme kada je okrivljena Smiljana Srnec tamo obavljala srednjoškolsku praksu. Nakon što joj Smiljana na ponovljene zahtjeve nije donijela uputnicu za praksu, ravnateljica je iz srednje škole dobila informaciju da se Smiljana ispisala zbog slabih ocjena. Prema iskazu svjedokinje, majka Katarina nije znala da je Smiljana napustila školovanje.

Prošli su tjedan održana dva ročišta na kojima je svoje iskaze dalo petero svjedoka. Najzanimljiviji je svakako iskaz od ujaka Dragutina Sabola koji je istaknuo Smiljaninog i Jasmininog oca Martina Dominića Frenkija kao nasilnika i čovjeka koji je imao problema s alkoholom. No, svjedoci nisu štedjeli ni Smiljanu Srnec, kazali su da je sklona manipuliranju, laganju a jednom je prilikom s Jasmininom osobnom iskaznicom otišla u Mađarsku.

Tužiteljstvo je uvjereno da je Smiljana sestru ubila na spavanju s pet snažnih udaraca u glavu rubom sjekire ili nekim drugim predmetom. Glavu joj je omotala crnom vrećom a vrat najlonskom čarapom.

Suđenje se nastavlja 7. studenog iskazima vještaka sudske medicine i svjedoka optužbe te 14. studenog ispitivanjem policijskih službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!