Suđenje u aferi Agram: Petar Pripuz iznio obranu

20.09.2021.

10:17

Autor: T.V./HRT

Suđenje u aferi Agram: Petar Pripuz iznosi obranu

Suđenje u aferi Agram: Petar Pripuz iznosi obranu

Foto: HTV / HRT

Nastavljeno je suđenje u aferi "Agram" na zagrebačkom Županijskom sudu. Obranu je iznio poduzetnik Petar Pripuz kojega se tereti da je stekao neimovinsku korist u poslovima zbrinjavanja otpada, koje je, prema optužnici, dobio zbog prijateljstva s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. 

Zagrebački poduzetnik odmah je na početku rekao da ostaje pri obrani s prvog ispitivanja otprije sedam godina te ponovio kako nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret

- Njegovo iznošenje obrane danas je trajalo oko sat vremena. Rekao je da nije počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, a USKOK ga tereti da je zapravo požurivao Grad Zagreb za ostvarivanje tog posla zbrinjavanja otpada na području grada. Rekao je da je zapravo on cijelo vrijeme oklijevao, nije želio sklapati nikakve poslove s Gradom Zagrebom zbog njegovog dugogodišnjeg prijateljstva i s pokojnim gradonačelnikom ali i sa Slobodanom Ljubičićem te da je Grad Zagreb na neki način bio taj koji je inzistirao da on krene s tim poslom. Kaže kako je njegova tvrtka jedina imala svu potrebnu infrastrukturu i mogućnosti zbrinjavati otpad, a onda je u jednom trenutku 2014. došlo do eskalacije na gradskim ulicama, smeća je bilo posvuda, a gradsko poduzeće to više nije moglo samo riješiti pa su mu se obratili te je njegova grupacija preuzela taj posao. Rekao je da je Gradu Zagrebu taj posao naplatio 4 puta manje nego što to inače čini te da je na poslovima s Gradom Zagrebom zaradio tek 0,02% od ukupnih prihoda njegove grupacije. Osvrnuo se i na točku 5 optužnice gdje mu se na teret stavlja da je od Slobodana Ljubičića tražio zapošljavanje njegove prijateljice u Gradsku plinaru Zagreb. Kaže da nije imao motiva to činiti s obzirom na to da je ona tada radila u jednoj tvrtki u kojoj je bila na dobroj poziciji i primala dobru plaću, javila je u Dnevniku u podne novinarka HTV-a Jelena Bokun.

Podsjetimo, tadašnja gradska uprava unosan posao zbrinjavanja nekomunalnog otpada, žurno i bez natječaja, dodijelila je tvrtkama optuženog Petra Pripuza. Prije toga, odlagalište Jakuševec izgubilo je dozvolu za zbrinjavanje te vrste otpada.

- Da je prethodna uprava Zagrebačkog holdinga, SDP-ova, u vrijeme od 2009. do 2013. ishodila dozvolu za gospodarenje otpadom, za odlaganje otpada na Jakuševcu u skladu sa zakonom, a koja je istekla 2010. ne bi došlo do mog današnjeg iznošenja obrane, kao i da inspekcija ministarstva zaštite okoliša nije zabranila odlaganje otpada na Jakuševcu, rekao je, među ostalim, Pripuz u svojoj obrani.

- Iz istog zavičajnog kraja potječemo, približno smo istih godina, poznanstvo je već odavno prošlu u prijateljstvo, ali nikada mi nije palo na pamet zloupotrebljavati to prijateljstvo, dapače bježao sam od poslovnog odnosa s Gradom Zagrebom bez obzira na to što sam uložio značajna sredstva u infrastrukturu, ustvrdio je Pripuz.

Poduzetnik Pripuz, koji je nakon smrti bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića postao provooptuženi u aferi Agram, nije htio odgovarati na pitanja Uskoka, a suđenje se nastavlja 22. studenoga kada bi svoju obranu trebao iznijeti bivši direktor ZET-a Ivan Tolić.

Optužnicu protiv Pripuza, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika i 15 njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Na raspravi početkom ožujka postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače.

Nova gradska vlast u kolovozu je poništila natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada na koji se ponovno prijavila i jedna od Pripuzovih tvrtki, ističući da će posao nakon nabave drobilice raditi gradsko poduzeće Čistoća.                

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!