23:21 / 28.07.2021.

Autor: HRT/IMS/Specijalna emisija o Pelješkom mostu

Šuica: S Pelješkim mostom, građani će se manje iseljavati

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Foto: HTV / HRT

Na pitanje kada je bio ključni trenutak da EU financira most, Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju, odgovorila je kako je to bio dan kada smo ušli u EU. Ovaj most će biti simbol osam godina našeg članstva u Europskoj uniji.  No ključna je 2017. godina, kada je Komisija odlučila financirati most i pristupne ceste s 85 posto i mislim da je interes država EU-a da sve članice budu isto razvijene i stoga je ovaj novac dobrodošao.Šuica je naglasila kako će demografske promjene u Hrvatskoj biti manje kada Pelješki most bude gotov, zato što će se građani ovog područja manje iseljavati.

- Sigurna sam da će demografske promjene koje se događaju u Europskoj uniji i u Hrvatskoj biti manje kad se dogodi ovaj most jer će građani željeti živjeti u svom kraju i smatram da je to jedan veliki iskorak za demografiju. Nije to samo most, to su ceste, vijadukti, kao žile kucavice svakog gospodarstva, naglasila je Šuica.

Na pitanje jesmo li lani imali neumski koridor kao problem, Šuica je rekla kako je prošle godine Dubrovnik najlošije prošao te kako mu je Neum bio prepreka.

- Dubrovnik je prošle godine loše prošao u turizmu, najlošije u Hrvatskoj. Ove godine su COVID putovnice puno pomogle. Mi želimo da se Neum, u našoj susjednoj i prijateljskoj državi, razvija u turističkom smislu, ali ne da nas koči, istaknula je Šuica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!