Pipenbaher: Takvi mostovi su životna djela

23:16 / 28.07.2021.

Autor: HRT

Marjan Pipenbaher, glavni projektant Pelješkog mosta

Marjan Pipenbaher, glavni projektant Pelješkog mosta

Foto: HRT / HTV

Kad sam predložio ovo rješenje, on se odmah za ovo ugrijao. Nije to most kojim se samo premošćuje, nego most koji paše strukturom, stvarno paše prostoru i poštuje ovaj prostor, rekao je Marjan Pipenbaher, glavni projektant Pelješkog mosta. Uz njega, koautor projekta je i Jure Radić.

U Brijesti s Pelješke strane mosta, kaže da je na projektu više od devet godina.

- Doživljavao sam ga od početka, od natječaja, glavnog, sada izvedenog projekta on je tako kakav se rodio u glavi. Sa svim tim sjenkama koje sam vidio, drago mi je da on, makar je to veliki most da ipak ne djeluje ogromno. Ipak je on je podređen prelijepom krajoliku.

Životno djelo!

- Sigurno, takvi mostovi su životna djela. Imam još u Turskoj, u Izraelu, Sloveniji. Ali dobro taj most je ipak most koji je most svjetskog kalibra, on je ne samo po dužini, spada među pet mostova koji su izvedeni početkom 21. stoljeća, on je u konstrukcijskom smislu inventivan. To su dobra rješenja, manji troškovi održavanja, veća trajnost, a drugo sve oni problemi koji su povezani sa ovom lokacijom. Znači - visoka seizmička ugroženost i vjetar, bura i jugo.

Koliko je bilo zahtjevno?

- Takav most, za njega je ipak potrebno vrhunsko inženjersko znanje, i teoretsko ali i iskustvo. Hvala Bogu da imam u životu par mostova koji imaju veće raspone, sve sam to prošao naročito posljednja dva mosta preko Eufrata u Turskoj gdje je daleko viša seizmička ugroženost tako da su iskustva upotrijebljena u ovom mostu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!