Šuica o aferi "softver": Važno nam je kako se troši europski novac

12.11.2021.

12:47

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Mjeseca dana istražnog zatvora

Mjeseca dana istražnog zatvora

Foto: Goran Stanzl/Dnevnik / PIXSELL/HRT

Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i još trojici suosumnjičenika u aferi "softver" određen je jednomjesečni istražni zatvor. Sumnjiči ih se da su malverzacijama oštetili Europsku uniju i hrvatski proračun za milijun 800 tisuća eura.

Ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU-a) Tomislavu Petricu pritvor je određen i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je i dalje na tom položaju. Danas se na sjednici Upravnog vijeća SAFU-a očekuje njegova smjena.

Povjerenica Europske komisije Dubravka Šuica rekla je kako ne vjeruje da bi zbog slučaja Žalac Hrvatska mogla dobiti manje novca iz Unije u idućem proračunskom razdoblju.

- Moram reći da Europska komisija ne komentira slučajeve koji su pod istragom, bilo nacionalnih ili europskih tijela, naravno da vodimo računa kako se troši europski novac, izjavila je Dubravka Šuica, povjerenica EK za demokraciju i demografiju.

Šuica predstavila viziju EK za ruralna područja


Od gotovo tri milijarde eura predviđenih Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) za ruralni razvoj u Hrvatskoj, dosad je tek 288 milijuna, kazala je Šuica, potpredsjednica Komisije za demografiju i demokraciju.


Građane je potrebno informirati o europskim fondovima i mogućnostima njihova kombiniranja rekla je Šuica. Šuica govorila je o strategijama unaprjeđenja života u ruralnim područjima Hrvatske i drugih zemalja članica Europske unije vodeći se pojmovima demografije i demokracije.


Geografski, 80 posto EU-a su ruralna područja, a u njima živi samo trećina europskog stanovništva. Mogućnost da se život u tim krajevima oplemeni i razvije Šuica to naziva "golemim potencijalom" za EU i za Hrvatsku.


- Podjela na ruralno i urbano najveća je podjela u Uniji i "radimo na tome da se te podjele smanje". Odlučili smo uložiti u ta područja kako bi građani ondje živjeli jednakim standardom kao u urbanim dijelovima, naglasila je.


Govoreći o Ruralnom paktu, Šuica ističe potrebu suradnje nacionalne, regionalne i lokalne razine uprave, te suradnje svih politika, od poljoprivredne, preko kohezivne, do socijalne i zdravstvene. To je važno jer se projekti na ruralnim područjima financiraju iz različitih fondova, rekla je.


- Nema jedne jedinstvene politike koja se može baviti ruralnim područjima, to nije samo poljoprivreda" jer se na ruralnim područjima mogu kreirati i mnogi drugi poslovi. Nema nijedne politike koja se može smišljati a da se u obzir ne uzmu demografski trendovi, dodala je.


Pod demografskim izazovima ruralnog stanovništva navela je odlazak mladih u inozemstvo, te nisku stopu nataliteta, slabu povezanost i nedostupnost usluga, te je istakla važnost demografske, ali i digitalne i zelene tranzicije.


Naglasila je važnost informiranja ruralnog stanovništva o postojanju fondova, te mogućnosti njihovog kombiniranja i poticanja svih dionika na iskorištavanje tih sredstava.


- Uskoro ćemo izdati vodič, na europskoj razini, kako bi građani mogli saznati kako kombinirati i koje sve fondove mogu iskoristiti, najavila je Šuica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!