Mjesec dana istražnog zatvora za Žalac i još tri osumnjičena

11.11.2021.

19:01

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/P.F./HRT

Privođenje Gabrijele Žalac

Privođenje Gabrijele Žalac

Foto: Dnevnik / HRT / Goran Stanzl / Pixell

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić odredio je  jednomjesečni pritvor bivšoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU-a i članici Predsjedništva HDZ-a Gabrijeli Žalac i njezinim suosumnjičenicima iz afere "Softver" u kojoj ih se sumnjiči da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura. Pritvaranje je zatražio Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj (EPPO). Svi osumnjičenici su se na višesatnom ročištu za određivanje istražnog zatvora izjasnili kako nisu krivi za kaznena djela za koja su osumnjičeni.

- Sudac istrage županijskog suda u Zagrebu prihvatio je u potpunosti prijedlog europskog Ureda javnog tužitelja. Radi se u prijedlogu u odnosu na sve 4 osobe zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, poticanja na ta kaznena djela i pomaganja u tim kaznenima djelima, izjavila je nakon ročišta Sani Ljubičić, delegirana europska tužiteljica u RH iz Ureda europskog javnog tužitelja.

- Za tri osobe istražni zatvor određen je zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a za jednu osobu iz tog razloga te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Istražni zatvor određen je na mjesec dana, dodala je.

- Kao i u svim drugim predmetima, tako i u predmetima Ureda europskog javnog tužitelja primjenjuju se odredbe Zakona o kaznenom postupku RH tako da u tom pravcu nema nikakvih novina uslijed toga što se radi o predmetu Ureda europskog javnog tužitelja, objasnila je Ljubičić.

- Doneseno je rješenje o provođenju istrage i ovisno o daljnjem tijeku postupka tako će se i poduzimati ažurno i promptno sve radnje. Ima ukupno 47 svjedoka, ali u odnosu na pojedine osobe je različit broj svjedoka. U odnosu na prvoosumnjičenika ima 9 svjedoka, za drugoosumnjičenika 24 svjedoka, trećeosumnjičenika 16 svjedoka, a za četvrtoosumnjičenika 10 svjedoka, istaknula je.

Istražni zatvor za četvero osumnjičenih zatražili europski tužitelji i to zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a kada je riječ o aktualnom šefu SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) Tomislavu Petricu i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Nikolina Ćosić. 

- Ako istražni sudac odluči prihvatiti njihov prijedlog osumnjičeni će biti prevezeni u Remetinec, dodala je.

- Sve se to događa zbog sumnje da su počinili kaznena djela kojim su oštetili Europsku uniju i Republiku Hrvatsku za 1,8 milijuna eura. Sumnjiči ih se da su to učinili u vrijeme mandata Gabrijele Žalac i to na način da su nekoliko puta precijenili informatički sustav koji su nabavljali javnom nabavom, a u istoj toj javnoj nabavi su pogodovali vlasnicima dviju tvrtki Marku Jukiću i Mladenu Šimuncu, a sve je to bez propitkivanja dokumentacije i bez propitkivanja procesa javne nabave odobrio i proveo Petric, izvijestila je Ćosić.

- Na kraju treba reći kako će afera "Softver" biti zapamćena kao prva velika akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO-a) u Hrvatskoj, naglasila je Ćosić.

Umjesto 2 milijuna, posao nabave informatičkog sustava koji je Gabrijela Žalac dogovorila dok je bila ministrica naposljetku je plaćen 13 milijuna kuna. Time je naštetila interesima Hrvatske i Europske unije. Za to je sumnjiči Ured europskog javnog tužitelja.

Ministrica fondova EU-a Žalac bila je na dužnosti do srpnja 2019., kad je otišla iz Vlade. Predsjednik Milanović danas komentira bivšu ministricu premijera Plenkovića.

- To je taj zeleni kadar, zeleni po iskustvu, po moralu malo tamnije boje. Pala Gabika, Plenkovićev kadar. Naravno, to je samo uhićenje, ali očito je to bilo praćeno detaljno i nadam se da će, u interesu povjerenja u sustav, biti brzo završeno, u smislu optužnice ili ne, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

A premijer objašnjava svoj izbor. Kaže da je Žalac upoznao 2010., dok je bio državni tajnik. Hvali je da je bila stručnjakinja za europske fondove, agilna i aktivna.

- Moram priznati da nigdje drugdje u Hrvatskoj nisam vidio nekoga tko je imao takvo znanje, takav entuzijazam i takvu kvalitetu u pogledu poznavanja onoga što se zovu EU fondovi, u to doba. I mislim da je bila sjajna, rekao je premijer Andrej Plenković.

Što će biti u postupku, ne zna, ali ponavlja, pravosudna tijela, hrvatska ili u ovom slučaju europska, rade neovisno i samostalno. Sudbina Žalac u stranci, gdje je članica predsjedništva, mogla bi se znati uskoro.

- Idući tjedan je sjednica Predsjedništva, pa ćemo vidjeti kako dalje što se tiče stranačkoga statusa ministrice Žalac, rekao je Plenković.

Mostovac Grmoja tvrdi da je Hrvatska zbog ovih uhićenja osramoćena pred europskim institucijama jer, kaže, DORH i USKOK nisu odradili svoj posao. Zato traže pokretanje opoziva glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, ali i ostavku premijera.

- Ako uzmemo sve afere njegovih ministara, članova HDZ-a, a isto tako ako u svjetlu ove najnovije afere pogledamo koliko smo osramoćeni pred Europom, ja mislim da je jedini logičan potez kako bi se zaustavilo urušavanje institucija, ostavka i samog Andreja Plenkovića, istakno je Nikola Grmoja.

Sandra Benčić najavljuje osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo je li bilo političkog utjecaja Petrica na dodjelu sredstva iz europskih fondova. I je li premijer išta znao.

- Smatramo da je i premijer bio s time upoznat, a zadržao je tu osobu na čelu SAFU-a. Tako da smatramo da treba ispitati odgoornost apsolutno svih uključenih, onih koji su znali, ali i onih koji su po svojoj funkciji morali znati što se događa, rekla je Sandra Benčić (Možemo).

Premijer kaže, zna se koje su procedure za istražna povjerenstva i dodaje da iza ove inicijative postoji jasan cilj.

- Benčićka je osobito ova koja ne suspreže mržnju. Dakle, ona je jedna od onih kad dođete u Sabor i kad odgovarata na pitanja, to eruptira, to se vidi na izrazu lica, to se vidi u retorici, to se vidi u nervozi, to se vidi iz trbuha o čemu se radi i to je jasno. Dakle, sve što od njih ide, ide za tim da se nanese politička šteta HDZ-u, rekao je Plenković.

Osim za Žalac i Petrica, europski su tužitelji tražili istražni zatvor i za dvojicu vlasnika tvrtki koji su sporni, navodno preplaćeni posao, 2018. i obavili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!