Plenković: Sudovi lišeni bilo kakvog pritiska Vlade

11:28 / 24.05.2022.

Autor: HRT/E.P.C.

Plenković: Tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska vlade

Plenković: Tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska vlade

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL / Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na konferenciji sudaca u sklopu posjeta predsjednika Europskog suda Hrvatskoj. Na okruglom stolu Pravosudne konferencije, koju su organizirali Vrhovni i Ustavni sud RH, govorilo se o suradnji Suda EU-a i nacionalnih sudova. I suci nacionalnih sudova, kao i predsjednik eruopskog suda, pohvalili su suradnju i istaknuli da dijele iste zajedničke europske vrijednosti. 

Plenković: Sudovi su lišeni bilo kakvog pritiska Vlade


Premijer Andrej Plenković ocijenio je, sudjelujući na otvaranju pravosudne konferencije Vrhovnog i Ustavnog suda na kojoj  sudjeluju i suci ostalih hrvatskih sudova i Suda EU, da su tužiteljstvo i sudovi u svojem radu lišeni bilo kakvog pritiska Vlade.

- Želim naglasiti da je novisnost pravosuđa pravo i povlastica, dobivena u interesu vladavine prava i da se ona mora vezati uz odgovornost i profesionalnost. U sinergiji kvalitetnih reformskih mjera i odgovornosti i profesionalnosti u okviru pravosuđa, vjerujem da leži ključ povjerenja u pravosuđe koje mora biti učinkovito, čija praksa treba biti ujednačena, a odluke zakonite i nepristrane. Državno odvjetništvo, USKOK i sudovi u svojem su radu samostalni i neovisni, lišeni bilo kakvog političkog pritiska Vlade. Postoji suradnja, ali ne i utjecaj, ne od strane Vlade. Ovdje nema privilegiranih, stranačka pripadnost ne štiti od odgovornosti, a pravni poredak se poštuje, istaknuo je Andrej Plenković u uvodnom obraćanju skupu. 

Kazao je da su vrijednosti na kojima počiva Unija dio zajedničke europske pravne stečevine, presudne za osiguranje prostora slobode, sigurnosti i pravde. 


- Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine europska pravna stečevina postala je dio našeg unutarnjeg pravnog poretka, a hrvatski su sudovi dobili dvostruku ulogu primjene i nacionalnog i europskog prava. No, toj je ulozi prethodila opsežna reforma pravosuđa, rekao je premijer Plenković. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić govorio je o usklađenosti nacionalne i europske sudske prakse i standarda. 


- Sada je ovo idealna prilika da se kroz primjenu istih propisa koji su bazirani na temelju EU-ova zakonodavstva, kao što je a Direktiva o potrošačima, vlastitom praksom, komparacijom sa svim odlukama koje donose nacionalni sudovi 27 zemalja i s praksom Suda EU-a mi uzdignemo našu sudsku praksu i uskladimo je s onim što je standard suda unutar EU-a, rekao je. 
O ulozi hrvatskog Ustavnog suda i njegovom odnosu sa Sudom EU-a govorio je predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović


- Polazimo od toga da nacionalni ustavni sudovi i europski sudovi dijele zajedničke vrijednosti, pa su europske vrijednosti ujedno vrijednosti našeg ustavnog poretka. Stoga, što se tiče odnosa Suda EU-a i hrvatskog Ustavnog suda, ne bi trebalo biti nikakvih prijepora ni problema, rekao je Šeparović na okruglom stolu. 


- Naime, kao nacionalni Ustavni sud, svjesni smo da možemo uputiti zahtjev za prethodno tumačenje prava EU-a ako autonomno procijenimo da bi nam ta vrsta podrške bila od koristi za našu odluku u postupku povodom zahtjeva, odnosno prijedloga za ocjenu ustavnosti nekog nacionalnog zakona. Na neki način to pitanje često spominje i predsjednik Koen Lenaerts koji kaže da se ne može govoriti o strogoj podjeli nadležnosti između nacionalnog ustavnog suda i Suda EU-a, tako da europskko pravo tumači isključivo Sud EU-a, a nacionalni ga sud samo primjenjuje, već da su i nacionalni sudovi kao europski sudovi pozvani tumačiti i primjenjivati europsko pravo, rekao je mmeđu ostalim čelnik Ustavnog suda.Predsjednik Suda EU Koen Lenaerts ocijenio je da je Pravosudna konferencija u Zagrebu odlična prilika za razmjenu stajališta o pravnim pitanjima, ali i zajedničkom povjerenju koje je temelj Europske unije


Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić dao je svoje viđenje o pritiscima na suce.  


- Onaj tko se ne da pritisnut, ne može ga se pritisnut samo tako. Prema tome, ne bih baš bio uvjeren da ti pritisci postoje. Stvar je uvijek u onom tko je na funkciji. Jednostavno, mora znati što mu je dužnost i koje su mu odgovornosti. Ako se netko ne da pritisnut, ne možete ga pritisnut, rekao je u izjavi za novinare.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!