08:24 / 30.01.2018.

Autor: HRT

'Sustav prikupljanja otpada u Zagrebu - nepravedan i neprovediv'

-

-

Foto: - / -

Tomašević kaže da se kazne neće moći primijeniti jer će biti jako teško dokazati tko je bacio previše miješanog otpada ili tko je bacio opasni otpad u zajednički spremnik.
Na današnjoj sjednici Zagrebačke skupštine odlučuje se o prijedlogu odluke o sustavu odvojenog prikupljanja otpada. Prema najavama, moglo bi biti burno jer oporba ne podržava Bandićev sustav. O tome su u Studiju 4 govorili predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić iz redova HDZ-a i zastupnik platforme 'Zagreb je naš' Tomislav Tomašević.

Na pitanje hoće li podržati odluku o prikupljanju otpada na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, Mikulić je odgovorio da je HDZ spreman podržati ako budu prihvaćeni njihovi zahtjevi. Dodao je da je odluka donesena u roku, ali da su je mogli predložiti i prije mjesec dana pa bi imali više dana za raspravu. 'Ovako smo dovedeni u situaciju da ako ne donesemo odluku, jedinica lokalne samouprave mora platiti određene kazne', kazao je.

Smatra da je prijepor nastao oko prijedloga kazni koje su stavljene, a HDZ ih ne podržava jer se kazne ne mogu naplatiti ako prethodno nisu osigurani uvjeti za odlaganje otpada. 'Otpad je gorući problem grada Zagreba koji posljednjih 17 godina nije riješen', dodao je.

Tomašević je izjavio da je teško odluku popraviti amandmanima, zato ih nisu ni uputili. Smatra da se neke minorne stvari mogu popraviti, ali najveći problem je sustav koji je predviđen za višestambene zgrade gdje se sustav naplate ne mijenja u odnosu na stari sustav - naplaćivat će se usluga prema rezerviranom volumenu spremnika, a ne prema stvarno odloženom otpadu.

Dodao je da se kazne neće moći primijeniti jer će biti jako teško dokazati tko je bacio previše miješanog otpada ili tko je bacio opasni otpad u zajednički spremnik. Naglasio je da su kazne neprovedive i da grad nije osigurao niti infrastrukturu. Smatra da je sustav nepravedan i neprovediv barem idućih pola godine do godinu dana.

Mikulić se slaže vezano uz manjkavosti, stoga HDZ ide s prijedlogom da se kazne odgode dok se ne osiguraju uvjeti. Smatra da se mora nečime početi iako ovo nije najbolje rješenje. Dodao je da se ovim prijedlogom ne mora i ne smije trenirati strogoća. 'To je pitanje edukacije i stavova kako treba raditi, ali prije toga treba osigurati uvjete', naglasio je.

Tomašević je rekao da ako želimo kazne provoditi, treba ih znati i individualizirati, a ne da se kazni npr. cijela zgrada ili ulaz. 'Frustrirajuće je da je Zagreb čekao 15 godina da uvede ovakav sustav', dodao je. Ne slaže se s izjavama da je ovo jedini način da usluga ne poskupi. Istaknuo je da je Ljubljana jedan od najboljih primjera u Europi te da im je usluga pojeftinila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!