SRUUK nakon otklonjenih nedostataka u pogonu od subote

03.08.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: M.M./Vijesti/HRT

Nakon što su tijekom lipnja i srpnja otklonjeni uočeni nedostaci i definirani donositelji odluka predstavljeni Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) bit će u punom pogonu od petka u ponoć, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite.

Precizirajući tko i kako odlučuje o slanju SRUUK-ove poruke te koje vrste upozorenja koordinator za poslove civilne zaštite pri Ravnateljstvu civilne zaštite Neven Karas naglasio je da poruke šalje struka.

Karas je objasnio da za slučaj elementarne nepogodne poruku šalje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), u slučaju poplave poruku šalje glavni rukovoditelj obrane od poplava, dok za slučaj požara upozoravajuću poruku šalje glavni vatrogasni zapovjednik.

- Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima te u tom slučaju poruku šalje glavni ravnatelj policije, istaknuo je.

Budući da u takvim situacijama treba žurno postupati, Karas je objasnio da su objavljena i dva obrasca - za donošenje odluke i podnošenje zahtjeva. Odluka se, precizirao je, dostavlja operativnom centru, nakon čega se prenosi korisnicima putem SMS poruke.

Na pitanje je li oluja koja je pogodila sjever Hrvatske 19. srpnja bila pogodna za slanje upozoravajuće poruke, Karas je ocijenio da takve odluke trebaju donositi najstručniji. Objasnio je da crveni alarm ne znači automatsko slanje poruke, već ih se šalje ako DHMZ utvrdi ugrozu veće vrste.

Dodao je i da je već pripremljeno nekoliko tipskih poruka kako bi se one čim prije poslale korisnicima.

Vještak za telekomunikacije: SRUUK jedan od najboljih u Europi


Načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave u MUP-u Marjan Vukušić istaknuo je da je SRUUK spreman od 1. rujna prošle godine te da se u idućem razdoblju usklađivao sustav s mobilnim operaterima i njihovom opremom.

Objasnio je da SRUUK sustav podržava dva načina slanja poruka - putem 'cell broadcasta' koji je predviđen kao primarni način slanja budući da podržava trenutačnu dostavu poruka svim korisnicima koji su takve poruke u mogućnosti primiti te klasičnim SMS porukama koje mogu primiti svi.

Vukušić je istaknuo da je od pristiglih pet ponuda odabrana ekonomski najisplativija te da je SRUUK stajao 8,3 milijuna eura. Dodao je i da većina europskih zemalja koristi samo sustav slanja poruka putem cell broadcasta, dok je Hrvatska implementirala i slanje poruka putem SMS-a.

Sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura ocijenio je da nijedan sustav za upozoravanje nije savršen, ali je naglasio da je SRUUK jedan od najboljih u Europi. Dodao je da je za slučaj slanja poruka na području milijunskog Zagreba predviđeno oko 45 minuta kako bi svi korisnici dobili poruku.

Lubura je objasnio da je primarni način slanja poruke putem cell broadcasta kako bi svi istodobno primili poruke, ali i da je implementirano slanje putem SMS-a jer se koriste stariji mobiteli.

- Poruke nikad neće doći svim korisnicima jer će uvijek biti poneka greška, ali je namjera da poruka pristigne najvećem broju građana, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!