Sutkinja Maja Šupe ostaje u istražnom zatvoru

26.09.2022.

13:50

Autor: T.V./HRT

Sutkinja Maja Šupe, arhivska snimka

Sutkinja Maja Šupe, arhivska snimka

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Županijski sud u Splitu danas je odlučio da sutkinja iz Šibenika Maja Šupe, osumnjičena za primanje mita, ostaje u istražnom zatvoru.


Glasnogovornik Županijskog suda, sudac Dinko Mešin, nakon ročišta medijima je izjavio da je odbijen prijedlog odvjetnika Krešimira Škarice koji je tražio ukidanje istražnog zatvora pa će osumnjičena sutkinja ostati u zatvoru na Bilicama. 

- Sud je donio odluku kojom je odbijen prijedlog kojim se traži ukidanje istražnog zatvora tako da okrivljenica Šupe i dalje ostaje u istražnom zatvoru. To znači da je na snazi rješenje od prije mjesec dana kojim joj je određen istražni zatvor. Protiv tog rješenja, s obzirom na to da je odlučivano povodom prijedloga, žalba nije dopuštena. I nakon isteka onih mjesec dana sudac istrage ponovno će odlučivati o daljnjem trajanju istražnog zatvora, rekao je Mešin.

- Ja komentiram takvu odluku kao neočekivanu s obzirom na to da smo tijekom samog ročišta na kojem se odlučivalo o ukidanju pritvora iznijeli sve one argumente za koje sam smatrao da su dostatni da se istraga u ovoj fazi vodi tako da bivša sutkinja ne mora biti u istražnom zatvoru, koji predstavlja najrepresivniju mjeru u ovoj fazi postupanja. Dostavili smo argumente da nema nikakve mogućnosti za ponavljanje djela s obzirom na to da je ista suspendirana i da je sama podnijela zahtjev za umirovljenje i s obzirom na to da će Državno sudbeno vijeće imati sjednicu za tri dana. Mi ćemo na takvu odluku podnijeti žalbu, vijeće Županijskog suda u Splitu će odlučivati i to je to, poručio je Krešimir Škarica, odvjetnik Maje Šupe.

Odvjetnik: Šupe teško podnosi zatvor

Ocijenio je i da obrana i optužba nisu bile ravnopravne u dosadašnjem tijeku postupka, kao i da je "Uskok iznio činjenice kojima se presumpira Šupina kaznena odgovornost". Rekao je da Šupe teško podnosi zatvor, iako nije imala problema s osobljem i djelatnicima zatvora, kao ni s djevojkama s kojima dijeli ćeliju ili sucem istrage.

Šupe je prije u rujnu pritvorena zajedno s odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem i poduzetnikom Blažem Petrovićem. Svi su osumnjičeni za kazneno djelo primanja i davanja mita. Istražni zatvor Uskok je tražio zbog opasnosti od ponavljanja djela te opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Tužiteljstvo ih sumnjiči za koruptivna nedjela u kojima je sutkinja primila mito od 15 tisuća eura da donese oslobađajuću presudu Blažu Petroviću, a u svemu je posredovao odvjetnik Zmijanović.

Na ispitivanju u Uskoku sutkinja Šupe negirala je kaznena djela za koja je sumnjiče te je odgovarala na pitanja tužiteljstva i obrane. Njezin je odvjetnik tada otkrio da je mjesec dana prije uhićenja podnijela zahtjev za mirovinu jer joj je narušeno zdravlje.

Zapriječena zatvorska kazna za primanje i davanje mita je do deset godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!