22:35 / 27.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Sutra štrajk u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Učitelji i nastavnici nastavljaju cirkularno štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Danas se štrajka u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji.
Štrajk u osnovnim i srednjim školama ulazi u treći tjedan. Prema cirkularnom modelu, u ponedjeljak se štrajka u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji. Istog dana počinju razgovori Vlade i sindikata o plaćama i koeficijentima, zbog čega su i krenuli u štrajk.

Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi

Portal Srednja.hr objavio je da ako pregovori sindikata s ministarstvom ne uspiju u utorak neće biti nastave u Zagrebu. Obavijest o tome je na svojim stranicama objavila OŠ Ante Kovačića.

Nakon pregovora u Ministarstvu i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama   Branimir Mihalinec potvrdio je da se sutra štrajka u Zagrebu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Sutra ulazimo u četvrti tjedan štrajka, a Vlada još uvijek nije sigurna želi li s nama razgovarati. Nastavljamo štrajk dok ne sjednemo i ne riješimo problem, izjavio je Mihalinec Hini.

Poručio je kako se problem neće riješiti ignoriranjem te najavio štrajk u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također, sutra u podne održat će konferenciju za novinare u prostorijama sindikata, gdje će najaviti daljnje akcije.


Divjak: Uskoro će se razgovarati i o koeficijentima

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uoči pregovora u Ministarstvu rada rekla je da do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije.

- Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima, poručila je dodavši kako će se u sljedećih nekoliko dana dogovoriti i razgovor o koeficijentima.

Divjak kaže kako će o nadoknadi poslati naputak školama.

- Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendara, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, rekla je ministrica dodavši kako je produženje školske godine "jedan od načina".

Vlada do 15. studenog mora Saboru uputiti prijedlog proračuna za 2020. Vlada se sutra sastaje sa sindikatima javnih i državnih službi, no tema nisu koeficijenti, nego povećanje osnovice.

Iz školskih sindikata naglašavaju da ne odustaju od povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11%. HNS-u poručuju da nema pravo pregovarati u njihovo ime. Oni nisu strana u pregovorima, kaže Branko Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!