Vatrogasci iz cijele Hrvatske na ispraćaju Gorana Komlenca

02.08.2022.

18:11

Autor: Ivana Brailo Drnas/HRT

Komemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca

Komemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Obitelj, prijatelji i kolege vatrogasci ispratili su na groblju u Orašcu kod Dubrovnika na vječni počinak 42-godišnjeg Gorana Komlenca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci, koji je u nedjelju stradao gaseći požar. Na komemoraciji su se okupili vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa čak i susjedne BiH. Sva vatrogasna društva minutom šutnje i sirenama odala su mu počast. 

Galerija
Komemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca , Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Komemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca , Foto: Grgo Jelavić/PIXSELLKomemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca , Foto: Grgo Jelavić/PIXSELLKomemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca , Foto: Grgo Jelavić/PIXSELLKomemoracija za poginulog vatrogasca Gorana Komlenca , Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na komemoraciji u Orašcu okupili su se vatrogasci iz cijele Hrvatske, pa čak i susjedne Bosne i Hercegovine. Sva vatrogasna društva sirenama su mu odala počast. 

- Uvijek se smijao, kad god ga sretneš, on se smije i ta njegova posebnost ostaje zauvijek, pamtit ću je, evo, dragi Gorane, hvala ti na svemu, poručio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković podsjetio se Goranovih posljednjih riječi koje je uputio kolegama 'Idem naprijed'. Bio je jedan od najboljih, naglasio je.

- Ovo je Dan žalosti svih hrvatskih vatrogasaca, jer, nažalost, tragedije su nešto što prati naš redovan posao. Vatrogasno zanimanje je takvo da nikad ne znate hoćete li se vratiti s požara na koji se odlazi, izjavio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Od Komlenca su se oprostili i njegovi prijatelji i kolege.Izgubili smo junaka, primjerenog vatrogasca, odgovornog roditelja i supruga te dobrog čovjeka. Bio je jedan od najboljih, istaknuto je.

Emotivne poruke na komemoraciji

Komemoracija je bila vrlo emotivna. Ono što su svi istaknuli jest da je Goran bio vrlo požrtvovan i kako je živio vatrogastvo kojim se bavio pola svoga života, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Morana Baričević. Međutim, istaknuto je kako je bio dobar prijatelj, dobar otac i suprug.

Orašac je zavijen u crno, velika je ovo tragedija. Međutim to je i podsjednik koliko je opasan posao kojim se naši vatrogasci bave. To se vrlo često zaboravlja, dodala je Baričević. Izvijestila je kako će se vatrogasne sirene u Orašcu oglasiti u trenutku ukopa preminulog vatrogasca. 

Vatrogasci i dalje dežuraju na požarištu u blizini Orašca, gdje je danas njihovom kolegi posljednji ispraćaj. Policijskom istragom utvrđeno je da je požar, u kojem je u nedjelju stradao Komlenac, uzrokovan ljudskim faktorom. U kratkom vremenu planulo je na dva različita mjesta, udaljena 50-ak metara. Prvi je požar svladan, ali drugi je odnio život.

Miris paljevine još se uvijek snažno osjeti u mjestu Ljubač. Izgorene šume i polja, prazne ulice. Požari su se na ovom području događali i ranije, i to često, ali nikad s ovakvim posljedicama. Protupožarnih puteva nema, a vatrogasci su se u nedjelju morali dobrano pomučiti za pronaći hidrant.

- Pošto je jako šumovito mjesto i česti su požari, mislim da je svakako trebalo biti više hidranata od dva. Barem desetak u mjestu, gdje bi se vatrogasci mogli prikopčati, a ne ovako stihijski, upozorava Luko Musladin iz Ljubača.

Ova je tragedija na najteži mogući način podsjetila na snagu prirode, a, sudeći po tijeku istrage, i na razorne posljedice ljudske bezobzirnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!