Čovjek uzrokovao požar u kojem je poginuo vatrogasac

02.08.2022.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: T.V./HRT

Uzroci stradavanja vatrogasca te požara između Zatona i Orašca još se istražuju

Uzroci stradavanja vatrogasca te požara između Zatona i Orašca još se istražuju

Foto: HTV / HRT

U Dubrovniku su danas zastave na pola koplja - dan je žalosti zbog pogibije Gorana Komlenca, hrabrog vatrogasca koji je u gašenju požara između mjesta Orašac i Ljubač izgubio život. Policija istražuje uzroke njegove pogibije, ali i uzroke požara. Objavili su da je požar prouzročen ljudskim faktorom. U mjestu Ljubač i danas dežuraju vatrogasci.

- Požar je nastao na dva odvojena mjesta, ali koja nisu daleko jedno od drugog. Očevidom je utvrđeno da uzrok požara nije tehničke prirode, nego je izazvan ljudskom rukom. Po nalogu županijskog državnog odvjetništva izvršena je i obdukcija, uzeti su uzorci koji su poslani na toksikološko vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja, nakon čega ćemo znati točan uzrok smrti, rekao je Zoran Tikvica.

Građane je zamolio da se, ako imaju informaciju o okolnostima nastanka požara, obrate policiji.

U mjestu Ljubač i danas dežuraju vatrogasci.

- Danas je situacija na požarištu dobra, ali ostat ćemo s jednom posadom i dva vozila i danas, tako da ne bude dodatnih iznenađenja uz ove što imamo, kaže Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci.

Tužiteljstvo naložilo očevid na požarištu i obdukciju tijela poginulog vatrogasca

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u utorak je izvijestilo da je naložilo provođenje obdukcije tijela poginulog vatrogasca Gorana Komlenca (42) i očevida kako bi se utvrdio uzrok nastanka požara koji je buknuo u nedjelju rano poslijepodne iznad mjesta Zaton i Orašac.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet poginulog, izvijestilo da je naložilo obavljanje očevida nakon obavijesti Policijske uprave dubrovačko-neretvanske da je na požarištu u blizini mjesta Ljubač pronađeno tijelo muške osobe odjevene u vatrogasno odijelo.

Dubrovački ŽDO dodaje da je naložena obdukcija pronađenog tijela na Odjelu patologije Opće bolnice Dubrovnik.

Brailo Drnas: Očevici kažu da su planula dva požara u kratkom vremenskom razmaku i na maloj udaljenosti 

- Uzroci stradavanja vatrogasca te požara između Zatona i Orašca još se istražuju, javila je novinarka HTV-a Ivana Brailo Drnas.

- Neslužbeno, ljudi koji su se u vrijeme požara nalazili na terenu primijetili su da su planula dva požara, i to u kratkom vremenskom razmaku, ali i na maloj udaljenosti od samo 50-ak metara. Prvi je ubrzo stavljen pod kontrolu, dok se drugi padinama spustio prema mjestu Ljubač i došao nadomak kuća, javila je Brailo Drnas u podnevnom Dnevniku.

Kaže kako je danas stanje na požarištu mirno, vatrogasci su dežurali cijelu noć i nastavit će dežurati i danas.

- Cijeli dubrovački kraj još je u šoku zbog smrti vatrogasca za kojeg kažu da je bio jedan od najspremnijih vatrogasaca, ali i zbog činjenice da je u pitanju prvo stradavanje vatrogasca na ovom području od Domovinskoga rata, rekla je HTV-ova novinarka.

- Ne bih se baš htio miješati u tijek istrage, ali definitivno, požar je nastao na dva mjesta odvojeno, tako da tu nema mjesta nekoj slučajnosti, kaže Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci.

Komemoracija za Gorana Komlenca održat će se danas u 17 sati u Orašcu, a posljednji ispraćaj na tamošnjem mjesnome groblju u 19 sati. 

U 19 sati sve javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva dužni su upaliti sirene na vozilima i minutom šutnje odati počast preminulom kolegi, objavila je jutros Hrvatska vatrogasna zajednica.

Požar kod Zatona lokaliziran 

Vatrogasci su u međuvremenu stavili pod nadzor požar u kojem je poginuo njihov kolega.

Vatra je zahvatila travu, nisko raslinje i gustu borovu šumu na površini od oko 90 hektara.

Jučer su vatrogasci sanirali rubove požarišta te se obavljalo daljnje dežurstvo tijekom noći.

U tome je sudjelovalo ukupno 28 vatrogasaca i 13 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Dubrovački vatrogasci i Konavle te DVD-a Putnikovići.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!