Svaki dan djeteta u domu - dan je previše

26.10.2019.

22:30

Autor: Matea Ribarević/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Naša ekipa razgovarala je s dvije posvojiteljice. Zbog dobrobiti djece željele su ostati anonimne.
U Hrvatskoj se godišnje posvaja manje od stotinu djece, iako ih barem 400 ispunjava uvjete za posvojenje, upozoreno je na Konferenciji o posvajanju, koju je organizirala udruga Adopta. Naša ekipa razgovarala je s dvije posvojiteljice. Zbog dobrobiti djece željele su ostati anonimne.

Od oko tri tisuće djece u sustavu socijalne skrbi, manje od dvadeset posto ima preduvjete za posvojenje. Posebno to ljuti obitelji koje su posvojile djecu.

- Jako puno djece boravi u ustanovama, a stvarno ima jako puno potencijalnih posvojitelja koji bi toj djeci pružili obitelj, ljubav, sve što im treba, kaže naša sugovornica.

Adopta: Ubrzati postupak oduzimanja roditeljskih prava

Iz udruge Adopta pozivaju da se ubrza postupak oduzimanja roditeljskih prava. Prema njihovim istraživanjima, djeca u domovima provedu i do 3 godine čekajući da se procijene kompetencije njihovih bioloških roditelja. A svaki dan u domu - dan je previše.

- Djeca koja se nalaze u nasilnim i zapuštajućim okolnostima, odnosno obiteljima, što duže vremena borave u njima to je utjecaj tog toksičnog stresa na arhitekrutu mozga, jači. I teže ga je, ili popraviti ili su pojavnosti ozbiljnije, kaže Diana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte.

I djeca posvajaju roditelje

Trebaju se, kažu posvojitelji, još više potruditi pa češće postavljati anonimne profile djece na stranice resornog ministarstva. Naša druga sugovornica kaže kako su tmo našli dva interesantna profila. Javili su se i danas su to njihova djeca. Tako su djecu posvojili relativno brzo.

Svi žele da takvih priča bude što više, iako se radi o nimalo jednostavnom procesu koji ne završava rješavanjem papirologije. Posvajanje je, dodaje naša sugovornica - obostrani proces. I djeca posvajaju roditelje.

Da im taj put bude lakši, udruga je tiskala i vodič koji djeci pomaže izraziti osjećaje, a istodobno, novoj obitelji ostavlja trajnu kolekciju uspomena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!