Svaki peti srednjoškolac lani je ili pretrpio ili svjedočio seksualnom zlostavljanju na internetu

08.02.2022.

20:53

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Irena Košar

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta

Foto: HRT / HTV

Svaki peti srednjoškolac u posljednjih je godinu dana ili pretrpio ili svjedočio seksualnom zlostavljanju na internetu. To je samo dio alarmantnih rezultata najnovijeg istraživanja o sigurnosti interneta u kojem je sudjelovalo više od dvije tisuće srednjoškolaca. Proveo ga je Centar za sigurniji internet,a predstavljeno je u povodu Dana sigurnijeg interneta.

Društvene mreže, igrice, dopisivanje, mogućnosti za druženje je mnogo, no isto tako i opasnosti. Da internet krije mnoge zamke, znaju i ovi učenici.

- Jako sam svjestan toga da nije siguran, svatko može saznati što god želi o nama, sve što mi podijelimo i zato pokušavam što manje o sebi reći, nemam uopće puno profila na internetu, rekao je Miha, učenik, Zagreb.

Prema podacima stručnjaka više od 37 posto srednjoškolaca dnevno na internetu provede pet i više sati. Od toga više od 10 posto njih provodi čak 10 sati dnevno u virtualnom svijetu.

- Što je stvarno vrlo, vrlo zabrinjavajuće, jer 10 sati ekrana za dijete od 14 godina ne može u konačnici nikako biti dobro, rekla je prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, voditeljica istraživanja.

30 posto srednjoškolaca potvrdilo je da njihovi vršnjaci potajno fotografiraju i snimaju vršnjake u neprimjerenim situacijama, i takve snimke dijele na internetu.

- Istraživanje je pokazalo da je 1/5 učenika srednjoškolaca na uzorku od 2016 učenika slalo svoj seksualno eksplicitan sadržaj pod prijetnjom ili ucjene drugim osobama, navodi Tomislav Ramljak, Centar za sigurniji internet.

- Većina djece i mladih, gotovo 95 posto sudjeluje u seksualnom uznemiravanju bilo da čine, doživljavaju ili svjedoče, ističe prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, voditeljica istraživanja.

S povećanjem različitih oblika nasilja na internetu u posljednje dvije godine susreću se i mlađi učenici.

- Događa se to da se pojedina djeca možda izbacuju iz nekih određenih grupa. Wapp grupa, dolazi do nekih možda objava raznih lažnih profila, rekla je Tajana Beribak Gačić, prof. povijesti, OŠ Središće, Zagreb.

Žrtve nasilja najčešće šute. O nasilju na internetu Ana je šutjela čak tri godine.

- Prva kojoj sam rekla je bila moja sestra, njoj sam se najviše povjerila i nakon toga me je ona potaknula da kažem roditeljima, kaže Ana, učenica, Zagreb.

- Djeca šute jer se boje jednostavno i osude okoline i reakcija odraslih osoba i čini mi se da često sumnjaju hoće li dobiti podršku koja im je potrebna ili ne, navodi Martina Nikolić, psihologinja, Centar za sigurniji internet.

I zato bi se u borbu protiv nasilja na internetu trebali uključiti svi - institucije, društvo i roditelji. Jer nasilje na internetu nije nešto što se događa nekome drugome, ono je prisutno i ostavlja ozbiljne posljedice za one koji ga trpe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!