Svako drugo dijete u dobi od 13 do 15 godina iskusilo je nasilje

24.01.2019.

12:03

Autor: V.K./HRT

default error photo
Prema podacima UN-a, oko polovice učenika u dobi od 13 do 15 godina širom svijeta iskusilo je nasilje, poput tučnjava ili nekog oblika nasilničkog ponašanja. I u Hrvatskoj je stanje zabrinjavajuće.
Prema podacima UN-a,  oko polovice učenika u dobi od 13 do 15 godina širom svijeta iskusilo je nasilje, poput tučnjava ili nekog oblika nasilničkog ponašanja. I u Hrvatskoj je stanje zabrinjavajuće.

Nakon nemilog događaja u Čakovcu, kada je profesor nasrnuo na dvojicu učenika, Ministarstvo obrazovanja izradilo je Pravilnik protiv nasilja u školama, no što o tome misli struka saznali smo od gošće emisije „Studio 4“, Jasenke Pregrad, psihologinje, autorice i stručne voditeljice Programa za sigurno i poticajno okruženje u školama.

Pregrad je rekla kako je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak upućeno pismo, iza kojeg su stajali osim nje, kao voditeljice i autora stručnog programa, mentori i školski koordinatori koji su taj program provodili.

- 10 godina smo radili taj program i pokazali smo izvrsne rezultate. Nakon tri godine programa u nekoj školi, smanjili smo količinu nasilja na pola i nasilja zlostavljanja za dvije trećine, naglašava Pregrad i dodaje kako su u zadnjoj evaluaciji i ministarstvo i agencija rekli da je program dobar, ali da trenutno nema resursa da se na nacionalnoj razini implementira.

Pregrad naglašava kako nema rješenja problema, ako se ne prevenira problem, tako da se uključi cijela škola i cijela zajednica. Svako prešućivanje bilo kakvog zlostavljanja je poruka da je zlostavljanje u redu.

- Bilo nam je žao da mi imamo program koji je UN 2014. godine proglasilo primjerom dobre prakse, da je preveden na engleski jezik i da se provodi u drugim zemljama, a mi smo se u našoj zemlji vratili za puno godina unatrag. Zato smo pisali ministrici, istaknula je Pregrad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!