11:11 / 29.01.2019.

Autor: M.Š./Hina

Svako peto dijete imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na okruglom stolu upozoreno je da su sportski rezultati i postignuća sportašica i sportaša uvijek u prvom planu, dok se o nasilju i seksualnom uznemiravanju u sportu vrlo rijetko govori.
Prosječno, jedno od petero djece imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem, a u 80 posto slučajeva riječ je o osobi iz uskog kruga, od povjerenja. Jedna od tri žrtve nasilja nikada nikomu neće reći da je zlostavljana, istaknula je danas na okruglom stolu "Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu" Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za sport.

- Posljedice seksualnog nasilja mogu biti pogubne i osjetiti se cijeli život, no takvo nasilje može biti spriječeno, rekla je Crnković na okruglom stolu koji su organizirale pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i za djecu, saborski Odbor za ravnopravnost spolova i zastupnik Veljko Kajtazi.

- Želimo što veću zaštitu djece, bolji nadzor i prevenciju, poručila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijevčanin Vuksanović, podsjetivši da je potkraj prošle godine Sabor izmijenio Kazneni zakon u koji je uneseno nezastarijevanje izvršenja kazne i progon počinitelja seksualnog nasilja.

Zastupnica je poručila da, neovisno o stranačkoj pripadnosti, kolege trebaju biti složni da je seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece među najtežim kaznenim djelima.

Na okruglom stolu upozoreno je da su sportski rezultati i postignuća sportašica i sportaša uvijek u prvom planu, dok se o nasilju i seksualnom uznemiravanju u sportu vrlo rijetko govori, premda relevantni podaci pokazuju da je ono itekako prisutno.

Sportašice i sportaši, bilo da se radi o djeci, mladima ili odraslima, o amaterskom ili profesionalnom sportu, na putu prema svojim sportskim ciljevima znaju biti suočeni s teškim izborom: trpjeti verbalno, seksualno ili fizičko nasilje nadređenih ili mu se suprotstaviti i na taj način riskirati sportsku karijeru.

Nažalost, budući da ulog zna biti velik, nasilje često ostaje neprijavljeno i neprocesuirano, a čak i kada se registrira, nasilno se postupanje pravda i pokušava sakriti iza vrhunskih sportskih rezultata.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić Ljubičić prenosi pak podatak prema kojemu je samo u 2002. u svijetu utvrđeno 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka koji su doživjeli seksualno nasilje, uključujući i fizički dodir.

I dok Crnković najavljuje da će se njen Ured uključiti u kampanju Vijeća Europe kojoj je cilj prepoznavanje i zaustavljajnje seksualnog nasilja nad djecom u sportu, Lidija Bojić Čačić iz Hrvatskog rukometnog saveza navela je niz konkretnih stvari koje Savez na tom polju već radi.

- Trenere licenciramo od 1994., u ženskim reprezentacijama fizioterapeuti su žene, minimalno jedna žena je trenerica, nema individualnih sastanaka trener-igračica, nema sastanaka po sobama, trener ne ulazi u svlačionicu bez dozvole igračica, nabrojala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!