Sve bliže dan službenog otvorenja Pelješkog mosta

17.07.2022.

19:24

Autor: Ivana Brailo Drnas/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Približava se dan otvorenja Pelješkog mosta i dijela pristupnih cesta. Za 26. srpnja najavljena je velika svečanost.

Kopneno povezivanje krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske, dugo najavljivano i planirano, počelo se ostvarivati 2017., kada je Europska unija iz svojih fondova odobrila njegovo sufinanciranje. Godine 2018. počeli su i radovi na mostu, dugom 2404 i visokom 55 metara, ispod kojeg je nedavno do Neuma doplovio i prvi kruzer. Most je širok 21 metar, ovješenog je tipa, sa šest glavnih stupova i 13 raspona od čelika dužine od 72 do 285 metara.

- Koliko smo imali priliku vidjeti, u tijeku je finalno uređenje i čišćenje mosta i pristupnih cesta, odrađuju se i završne pripreme za tehnički pregled pristupnih cesta od Brijeste do Prapratnog, koji je najavljen za srijedu 20. srpnja, a nakon toga trebalo bi uslijediti dobivanje uporabne dozvole za pristupne ceste. Tek će tad svi odahnuti i u miru se prepustiti pripremama za svečano otvorenje mosta 26. srpnja. S obzirom da je ovih dana gužva na graničnim prijelazima, malo je reći da stanovnici krajnjeg juga nestrpljivo očekuju otvaranje prometa preko mosta, izvijestila je HRT-ova novinarka Ivana Brailo Drnas u središnjem Dnevniku HTV-a.

Bolja povezanost 

Kako se povećavaju gužve na graničnim prijelazima, Pelješki most sve više privlači pogled.

- Završava se uređenje samog gradilišta, ali i okolnog terena, miču se privremene građevine, sve skupa to poprima onaj konačni svoj izgled, a na pristupnim cestama završavamo posljednje detalje kako bismo bili spremni za nadolazeći tehnički pregled, za koji se već sukcesivno priprema i dostavlja sva potrebna dokumentacija, rekao je Davor Perić, inženjer u Hrvatskim cestama. 

Sredinom idućeg tjedna očekuje se uporabna dozvola za pristupne ceste do Prapratnog, a tjedan nakon toga - službeno otvorenje mosta. Željno to iščekuju stanovnici Pelješca, ali i njihovi gosti.

- Pelješki most će nama donijeti bolju povezanost sa državom, normalno, nema više granica, kao što znate, sad su velike gužve, donijet će nam povezanost sa Dubrovnikom i sa Splitom, mislim na aerodrom, tako da će nam gosti moći dolaziti normalno i s jednog i s drugog aerodroma, tako da, to nam je veliki plus, istaknuo je Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice Općine Orebić.

Trajekt koji povezuje Ploče i Trpanj u sezoni prometuje sedam puta dnevno. Dosad je to bio jedini način da se izbjegne prelazak granice, ali i jedini način, primjerice, za prijevoz žive stoke i školjki do dubrovačkog područja.

- Mi se nadamo da će se u Trpnju smanjiti trajektne gužve, koje su posebno u ljetnim mjesecima, smanjit će se prilikom ukrcaja i iskrcaja, a to će donijeti jednu sigurnost i jednu kvalitetu života cijelome mjestu, rekla je Eni Miljak, direktorica TZ ureda u Trpnju.

Jedno je sigurno, na dan otvorenja mosta, slavit će se s obje strane.

Rimčeva Nevera i Niko Pulić prvi će prijeći preko Pelješkog mosta

Poznato je i koji će automobili prvi prijeći preko mosta.

Iz Komarne s kopnene strane to će biti Rimčeva Nevera, trenutno najmoćniji električni automobil na svijetu, hrvatske proizvodnje, a iz Brijeste s Pelješke strane automobil će voziti trostruki europski automobilistički prvak Niko Pulić.

- Ponosan sam, sretan. Četiri do šest puta tjedno idem preko Neuma i jedva čekam. Žao mi je što neki moji koji su rođeni 1911.-1942. ne mogu to doživjeti i nisu dočekali da spojimo RH. Mislim da je to velika stvar za turizam i opstanak hrvatskog naroda na jugu, rekao je Pulić. 

Istaknuo je i kako će voziti Smart - 100 posto hrvatske proizvodnje na kojem je počeo raditi 2005. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!