Sve češće reinfekcije koronavirusom. Idemo li prema kolektivnom imunitetu?

02.02.2022.

19:17

Autor: Ruža Ištuk/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Nastavlja padati broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, sada već sedmi dan zaredom. Danas imamo ukupno oko 15 200 novozaraženih, što je 3200 manje u odnosu na prošlu srijedu. Od toga je 10 tisuća otkriveno PCR testovima, a oko 5200 brzim antigenskim. Stanje u bolnicama već je nekoliko dana gotovo nepromijenjeno, na COVID odjelima je oko dvije tisuće pacijenata, od kojih na respiratoru malo manje od 200. 

Nažalost, još ćemo neko vrijeme plaćati veliku cijenu u broju preminulih. Ukupan broj žrtava pandemije, s današnja 54 preminula već se sasvim približio 14 tisuća. U Hrvatskoj se od prvog slučaja, zabilježenog 25. veljače 2020., zarazilo gotovo milijun ljudi, preciznije, do danas je COVID potvrđen kod 954 555 osoba. U posljednje vrijeme raste broj onih koji su imali reinfekciju, odnosno ponovno su se zarazili koronavirusom.

Naš sugovornik COVID-om se zarazio 4 puta 

Testovi su u slučaju našeg sugovornika 4 puta pokazali zarazu koronavirusom. Zbog neugodnih iskustava htio je ostati anoniman.

- Zbog posla kojim se bavim, testiram se često. Od četiri ukupna pozitivna testa, prva dva puta su bila asimptomatska, nakon toga sam se cijepio i tri mjeseca nakon toga sam imao još dva pozitivna nalaza testa. Taj put su bili simptomatski, kaže.

Sve je više onih koji ponovno gledaju pozitivne testove 

- Jer se dosta promijenila struktura virusa pa onda slabije pruža zaštitu i cijepljenje i preboljenje. Zadnjih nekoliko dana i tjedana imamo oko 1000-2000 osoba koje su reinficirane od početka epidemije do danas. To je negdje oko 56 000 reinfekcija, a najveći broj slučajeva oko 80 posto tih reinfekcija dogodio se tijekom siječnja, rekla je Tatjana Nemeth Blažić.

Dobro to zna i liječnik kojemu se zbog toga obraća sve više pacijenata.

- Reinfekcija se pojavljuje i kod onih pacijenata koji su dva puta cijepljeni pa čak i kod onih koji su boosterirani. Što se tiče oboljelih, dominantno su to mlađa populacija, znači studenti, mladi zaposleni i djeca, rekao je Mario Ćurković, specijalist obiteljske medicine.

Hoće li se steći kolektivni imunitet?

Simptomi su blagi, potrebe za odlaskom u bolnicu uglavnom nema. S druge strane pitanje je hoće li se steći kolektivni imunitet.

- Pojavljuju se nove mutirane varijante, onda smo vidjeli da zaštita cijepljenjem s vremenom pada, tako da o nekakvom kolektivnom imunitetu je malo teže govoriti. Međutim, činjenica je da postotak imunih ljudi ili preboljenjem ili cijepljenjem usporava širenje epidemije, rekla je Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.

I te promjene vode prema najvažnijem cilju - kolektivnom imunitetu

- Prvenstveno da postignemo individualni kolektivni imunitet stanovništva protiv težih oblika bolesti i onda ćemo doći u situaciju da će taj virus uglavnom izazivati blage posljedice u zdravstvenom smislu. To će izazivati nešto što je bliže težini kliničke slike prehlade ili eventualno gripe, rekao je Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Ako se ne pojavi varijanta zbog koje će se puniti bolnički kreveti, nakon omikronskog vala, kažu, virus ostaje među nama, ali pandemije bismo se mogli riješiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!